Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Flamingo

  • Okunma : 41

Flamingolar çok uzun ve kıvrık boyunları, uzun bacakları, sanki ucu kırıkmış gibi aşağıya doğru bükülen ağır gagalarıyla ilginç görünümlü kuşlardır. Pembemsi beyaz tüylerinin göz okşayan rengi, kanatlarındaki kızıl ve kara tüylerle hoş bir karşıtlık yaratır. Yalnız ucu kara olan gagaları ve incecik bacakları da pembedir. Uçarken boyunlarım ve bacaklarını iyice gererek dümdüz uzattıkları için, bir uçtan öbür uca uzunlukları 2 metreyi bulur. Uçuş sırasında kanatlarındaki kızıl ve kara tüyler de bütün güzelliğiyle gözler önüne serilir. Bu görkemli kuşlardan binlercesinin bir araya gelmesiyle oluşan flamingo sürülerinin görünümü gerçekten göz alıcıdır. Bir araya toplandıklarında, kaz çığlığına benzer seslerle hep bir ağızdan bağrışırlar.

    Flamingoların dört türü vardır. Kalabalık koloniler halinde üreyen büyük flamingo (Phoenicopterus ruber) Orta ve Güney Amerika’yı, Avrupa’nın güneyini, Afrika ve Hindistan'ı kapsayan çok geniş bir alanda yaşar. Küçük flamingoların (Phoenicorıaias minör) toplam sayıları çok daha kabarıktır. Özellikle Doğu Afrika’daki göller bölgesinde milyonlarcasına bir arada rastlanabilir. Güney Amerika’daki And Dağları’nda yaşayan öbür iki tür, And flamingosu (Phoenicoparrus andinus) ile James flamingosu (Phoenicoparrus jamesi) daha küçük yapılıdır ve soyları iyice azalmıştır.

    Flamingolar göl kıyılarında ve denize yakın sığ, tuzlu göllerde (lagünlerde) koloniler halinde ürerler. Yuvaları genellikle küçük bir çamur tepeciği biçimindedir. Bu tepeciğin ortasındaki oyuğa dişi kuş beyaz kabuklu bir ya da iki yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan yavruların gövdesi gümüş beyazı ve gri renkte incecik ipeksi tüylerle kaplıdır; gagaları da erişkinlerinki gibi pembedir. Flamingolar yiyecek ararken uzun boyunlarını neredeyse ikiye katlayıp başlarını iyice eğer ve gagalarıyla çamurları karıştırarak buldukları bitkilerle ya da küçük su canlılarıyla beslenirler.

    Türkiye’de büyük flamingoların üreme alanları Sultan sazlığı, Tuz Gölü ve Çamaltı tuzlasıdır. Göç mevsiminde Anadolu’nun birçok yerindeki sulak alanlarda da görülebilen bu kuşlar kışı geçirmek için Seyhan, Ceyhan ve Büyük Menderes ırmaklarının deltalarında kalabalık sürüler halinde toplanırlar.