Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

François Rabelais

  • Okunma : 267
François Rabelais Resim

(1494-1553). Hoşgörüyü savunan Fransız yazar François Rabelais, yaşadığı dönemdeki Fransız toplumunu alaya alan bir yergi ustası olarak ün kazanmıştır.

    Fransa’nın Touraine bölgesindeki Poitou’da doğan Rabelais, bir süre hukuk öğrenimi gördükten sonra bir manastıra girdi. Daha sonra manastırdan ayrılarak Montpellier Üniversitesi’nde tıp öğrenimi gördü. Paris piskoposu Kardinal Jean du Bellay onu özel doktoru olarak koruması altına aldı. 1534’te Roma’ya gitti. Yaşamının 14 yılını çoğunlukla orada geçiren Rabelais, daha sonra Fransa’ya döndü ve Paris’te öldü.

    İyi bir hekim olan Rabelais’nin tıp ve arkeoloji üzerine birçok yapıtı vardır. Buna karşılık yazar asıl ününü, Gargantua adlı bir dev ile onun oğlu olan Pantagruel’in serüvenlerini anlatan yapıtlarıyla kazanmıştır. 1532-53 arasında yayımlanan ve en ünlüleri Pantagruel (1532) ile Gargantua (1534) olan dört kitap yazdı. Yazarı bilinmeyen bir öyküden esinlenerek yazdığı bu kitaplarda Gargantua ve oğlu Pantagruel’in komik serüvenlerini aktarırken dönemin bağnazlıklarını sergiler. Eğitim, din, savaş ve evlilik gibi konuları güldürü çerçevesinde ele alır.

    Doğayı ve insanı sevecenlikle işleyen Rabelais, öğrenme ve inceleme özgürlüğünü savunur. Rabelais’nin usta bir dille ve engin bir düş gücüyle kaleme aldığı bu yapıtlar sonraki yazarları da büyük ölçüde etkilemiştir.

François Rabelais Resimleri