Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

George Sand

  • Okunma : 275
George Sand Resim

(1804-1876). George Sand, Fransız kadın romancı Armandine Lucie Aurore Dupin’in takma adıdır. Paris’te doğdu. Yüksek rütbeli bir subay olan babası bir kaza sonucu ölünce babaannesi tarafından büyütüldü. Bir manastırda eğitim gördü. 18 yaşında Baron Casimir Dudevant’la yaptığı evlilikten iki çocuğu oldu.

    Evlendikten 11 yıl sonra, tekdüze ve sıkıcı bulduğu yaşamını değiştirmek üzere çocuklarıyla birlikte Paris’e gitti. Zamanının göreneklerine uymayan davranışlarıyla dikkati çekti. Örneğin, o dönemde erkekler gibi pantolon giymesini ve puro içmesini hemen herkes yadırgıyordu. Yazar Jules Sandeau ve romantik şair Alfred de Musset ile ilişkisi dedikodulara neden oldu. Jules Sandeau ile birlikte yazdığı ilk romanında Jules Sand adını kullandı. Daha sonraki romanı Indiana’yı (1832) George Sand takma adıyla yayımladı. Bunu Valentine (1832), Lelia (1833) ve Mauprat (1838) adlı yapıtları izledi. Polonya asıllı ünlü besteci Frederic Chopin’le 10 yıl süren ilişkisi her ikisinin de yapıtlarını etkiledi.

    Toplumsal kural ve geleneklere karşı çıkarak özgür bir toplumu, özellikle kadın özgürlüğünü savunan George Sand, yazdığı 100 kadar romanda, başlarda kendi yaşantısından kaynaklanan olayları işledi. Sonraki romanlarında ise karakterler sıradan, yoksul kırsal kesim insanlarıydı. Köy ortamında geçen romanlarının en tanınmışları Şeytanlı Göl (la Mare au diable; 1846), François le Champi (1848) ve Küçük Fadeftir (la Petite Fadette; 1849). 1854’te ise özyaşamöyküsü olan Hayatım’ı (VHistoire de ma vie) yayımladı. Çok fazla yazdığı ve romanlarının çoğu mutlu sonla bittiği için, yaşamın gerçeklerini görmeyi reddetmekle eleştirilen George Sand öykü anlatmakta çok başarılıydı.

George Sand Resimleri