Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Guaraniler

  • Okunma : 660

Guaraniler, Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde yaşayan Kızılderili halk. Guaraniler, Brezilya'nın güney kesimleri, Paraguay, Arjantin'in Plata halici bölgesi ve Uruguay'da yaşar, Tupi dili konuşurlar.

XVI. ve XVII. yy'larda İspanyolların bölgeye ulaştıkları sırada en kalabalık halk olan Guaraniler, Amazon bölgesi Tupileri gibi dinsel inançları gereği insan eti yerlerdi. Çok sayıda evden oluşan her birinde 60'tan çok ailenin bulunduğu köylerde, babaerkil bir aile ve soy düzenine bağlı olarak yaşar, bir kabile reisi tarafından yönetilirlerdi. Manyok, mısır ve fasulye tarımı ile avcılık, balıkçılık ve toplayıcılıkla geçinirlerdi. Ezgilerinin, danslarının ve gelişmiş mitolojilerinin de yansıttığı gibi, folklorları çok zengindi.

XVII. ve XVIII. yy'larda birçok Guarani, cizvit misyonerlerin kurduğu bölgelerde yaşamaya zorlandı ve binlercesi, AvrupalIlarla gelen bağışık olmadıkları bulaşıcı hastalıklardan öldü. Gene pek çoğu, Portekizliler tarafından köleleştirildi ya da öldürüldü. Varlığını sürdüren küçük topluluklar bir yana, günümüzde en kalabalık Guarani topluluğu, Paraguay'daki Mestizo köylüleridir. Geçmişteki, kabile tipi yaşama biçimi ortadan kalkmış olsa da, Paraguay'daki bu köylü topluluğu, Guarani dilini konuşmayı sürdürmektedir.