Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Halojenler

  • Okunma : 538

Halojenler, Periyodik çizelgenin VIIA grubunda yer alan dört elementi topluca belirten terim. Adları Yunanca "tuz üreten" anlamına gelen dört halojen brom, klor, flüor ve iyottur. Bu elementler arasındaki önemli benzerlikleri anlamak için, atom yapılarını tanımak gerekir. Katı, sıvı ya da gaz biçiminde maddenin bütün elementleri gibi, bunlar da, elektronları bir çekirdek çevresinde dönen atomlardan oluşur. Flüor atomunda 9, klorda 17, bromda 35, iyotta 53 elektron vardır. 

Elektronlar, art arda çekirdekten uzaklaşan yörünge halkaları üstünde sıralanmıştır. En dıştaki halka, atomun sınırını oluşturur ve genel olarak bir kimyasal tepkime sırasında, bu atomun öteki cisimlerin atomlarıyla ilişki kurmasını sağlar. İki ayrı atomun dış elektron halkaları aynıysa, kimyasal niteliklerinin de birbirine çok yakın olduğu söylenebilir. Halojenlerde de durum böyledir; Bütün halojenlerin dış halkalarında yedişer elektron vardır; bu 7 elektron, söz konusu atomlara kimyasal tepkimelere çok kolay girme olanağını sağlar.

Halojenler hem sıcakta, hem soğukta, bütün metallerle, hattâ gümüş, altın ve platinle, ayrıca metallerin yanı sıra, su, amonyak, vb. metal olmayan cisimlerle de birleşerek kimya sanayisi ve eczacılıkta kullanılan çok sayıda ürün oluştururlar. Ürettikleri bileşiklerin başlıcaları arasında hidroklorik asit, kloroform, fotoğrafçılıkta kullanılan gümüş bromür ve çok yakıcı bir cisim olan hidroflüorik asit sayılabilir.