Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Hamamböceği

  • Okunma : 345
Hamamböceği Resim

Sıcak, nemli ve karanlık yerlerden hoşlanan bu böceklere gerçekten de hamamlarda, banyolarda, lavaboların ve su borularının çevresinde çok sık rastlanır. Aslında 3.500’ü aşkın hamamböceği türünden pek azı bu koşullarda yaşamaya uyarlanmıştır. Geri kalanları tropik ve ılıman bölgelerdeki açıklık yerlerde, çok güneş almayan nemli ormanların dibindeki bitki örtüsünde yaşar. Ama insanların bulunduğu yerlere kadar sokularak döşeme altları, kalorifer daireleri, gemilerin kazan daireleri, bodrum, fırın gibi sıcak ve kapalı yerlerde barınan bazı türleri evlerimizin, özellikle mutfakların istenmeyen konukları olarak çok can sıkıcı hayvanlardır. Gen ellikle pis bir koku yayan bu böcekler her çeşit bitkisel ve hayvansal besini, hatta elbiseleri ve kitapları bile yerler. Ama en çok nişastalı ve tatlı yiyecekleri sevdikleri için özellikle mutfaklara dadanır ve yiyeceklerimizin üzerinde dolaşarak büyük bir sorun yaratırlar.

    Hamamböceklerinin gövdesi oval ve çok yassı, kabukları da cilalanmış gibi kaygan ve pürüzsüzdür. Bu yüzden en daracık yarıklardan bile kolayca geçebilen bu böcekler gündüzleri genellikle dolap aralarına, duvarlardaki süpürgeliklerin arkasına ya da herhangi bir yere saklanır ve daha çok geceleri ortaya çıkarlar. Kolayca eğilip bükülen ve her yana ulaşan uzun duyargalarının yardımıyla yiyeceklerin yerini bulan hamamböceklerinin çeneleri aşağı yukarı değil sağa sola doğru hareket eder. Kanatlı olan türlerde üst kanatlar sertleşmiştir ve yelpaze gibi kıvrılarak katlanan kalın alt kanatları örter. Dişiler su geçirmez bir kesenin içinde çok sayıda yumurta bırakır. Çok hızlı üreyen bu böceklerden kurtulmak için, bulunabilecekleri her yere borik asit ya da sodyum flüorür gibi toz halindeki böcek ilaçları serpmek gerekir.

    Peygamberdevelerini de kapsayan Dictyoptera takımı içinde Blattaria adıyla ayrı bir alttakım oluşturan hamamböceklerinin evlerde en yaygın olan, en küçük türlerden biri açık kahverengi ya da kızılımsı sarı renkteki Alman hamamböceğidir (Blattella germanica). Daha çok kalorifer böceği ve kakalak gibi adlarla anılan bu tür gemilerle bütün dünyaya yayılmıştır. Gene önemli bir ev zararlısı olan doğu hamamböceği (Blatta orientalis) biraz daha irice, parlak siyah ya da koyu kahverengi bir böcektir. Rengi ve görünümü nedeniyle çoğu kez, bir kınkanatlı olan karafatma ile karıştırılır. Anayurdu Amerika’nın tropik bölgeleri olan kızıl kahve renkli Amerikan hamamböceği (Periplaneîa americana) en iri ve kanatlı türlerden biridir.

Hamamböceği Resimleri