Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Harriet Beecher Stowe

  • Okunma : 283
Harriet Beecher Stowe Resim

(1811-1896). ABD’li kadın yazar Harriet Beecher Stowe Tom Amca’nın Kulübesi (Uncle Tom’s Cabin; or, Life Among the Lowly; 1852) adlı kölelik karşıtı romanıyla tanınır. Harriet Beecher Connecticut'ta, Litchfield’de doğdu. Babası bölgenin önde gelen din adamlarından biriydi. Öğrenimine Hartford’da başladı. 1832’de ailesinin Cincinnatti’ye yerleşmesi üzerine, kız kardeşinin orada açtığı okulda öğretmen olarak çalıştı. Okuldaki çalışmalarının yanı sıra yerel dergiler için öyküler yazıyordu. Köleliğin uygulanmadığı bir bölge olan bu kentte kaçak kölelerle tanıştı. Onlardan Güney eyaletlerinde kölelerin insanlık dışı yaşam koşullarına ilişkin geniş bilgi edindi. 1836’da bir ilahiyat okulunda öğretmenlik yapan din adamı Calvin Ellis Stowe’la evlendi. O yıllarda kocasının da desteğiyle edebiyat çalışmalarını hızlandırdı. 1843’te ilk romanı The Mayflower; or, Sketches of Scenes and Characters Among the Descendants of the Pilgrims (“Mayflower Gemisiyle Amerika’ya Gelenlerin Torunlarından Manzaralar”) yayımlandı. 1850’de kocasının Bowdoin College’a atanması üzerine Maine eyaletindeki Brunswick’e yerleşti. O yıllarda yazmaya başladığı en önemli yapıtı Tom Amca’nın Kulübesi, 1851- 52 yıllarında, Washington’da kölelik karşıtı bir gazete olan National Era’ da tefrika edildi. Ülke çapında büyük bir ilgi gören bu yapıt iki cilt halinde yayımlandı.

    ABD’nin güneyindeki kölelik yanlısı eyaletler Stowe’un bu yapıtını, kendilerine karşı yapılmış bir saldırı, gerçekleri yansıtmayan bir düzmece olduğunu iddia ederek, ağır biçimde eleştirdiler. Hatta bazı çevreler daha da ileri giderek yazarı Amerikan İç Savaşı’nın çıkmasına yol açan bir kışkırtıcı olarak suçladı. Stowe 1853’te, ilk kitabında gerçek olayları anlattığını kanıtlamak amacıyla The Key to Uncle Tom’s Cabin (“Tom Amca’nın Kulübesi İçin Anahtar”) adlı bir kitap yayımladı. Bu kitap yazarın kaçak kölelerle yaptığı görüşmeleri içeren bir belgesel niteliğindeydi.

    Aynı yıl ABD'deki kölelik karşıtı harekete destek sağlamak amacıyla İngiltere’ye gitti. Dred: A Tale of the Great Dismal Swamp (1856; “Dred: Büyük Kasvetli Bataklığın Öyküsü”) adlı yapıtı ötekiler kadar ilgi uyandırmadı. Mücadeleyle geçen yaşamının sonuna kadar birçok öykü, şiir ve makale yazan Stowe’un öteki yapıtları arasında The Minister’s Wooing (1859; “Papazın Kurları”) ve Oldtown Folks (1869; “Oldtown Halkı”) sayılabilir.

Harriet Beecher Stowe Resimleri