Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Harunurreşit

  • Okunma : 509

Harunurreşit, Abbasi halifesi (Rey 766-Tus 809).Muhammet el-Mehdi'nin oğlu olan Harunurreşit, tahta çıkınca (14 Eylül 786), Yahya Bin Halit el-Bermeki'yi tam yetkili vezir yaptı. Birçok iç karışıklıkla uğraşmak zorunda kaldı: Suriye'deki kabilelerin çıkardığı olaylar, ancak 796'da Cafer bin Yahya'nın bölgeye gönderilmesiyle bastırılabildi; Mısır'da patlak veren iki ayaklanma (788 ve 794) güçlükle bastırıldıysa da, İfrikiye'deki ayaklanmalar (794 ve 797) bölgenin para karşılığında İbrahim Bin Agleb'e bırakılmasıyla ve İdrisi sülalesinin Mağrib'de(788), Aglebilerin İfrikiye'de (800) bağımsızlıklarını elde etmeleriyle sonuçlandı; Yahya Bin Abdullah'ın Deylem'de (792) çıkardığı ayaklanma ile Velid Bin Tarif buyruğundaki haricilerin ve harici reisi Hamza Bin Abdullah'ın çıkardığı ayaklanmalarsa, uzun süre sonra, pek çok kan akması pahasına bastırıldı.

Dışta da Bizans'la savaşan Harunurreşit, Bizans sınırında kurduğu Avasım adlı sınır eyaletinde toplanan gönüllüler aracılığıyla Bizans'a hemen her yıl akınlar düzenletti. 797'de Bizans'ta karışıklıklar çıkınca, durumdan yararlanmak isteyerek büyük bir orduyla Anadolu'ya girdi; ama, Hazarların Kafkaslardan saldırıya geçmesi üstüne, Bizans'ı vergiye bağlayarak barış yapmak zorunda kaldı. 802'de tahta çıkan Bizans imparatoru Nikephoros Phokas'ın vergiyi ödememesi üstüne, 803 ve 806'da Bizans'a iki sefer daha düzenleyip, sonunda Bulgarlarla da savaşmakta olan Nikephoros'a vergi ödemeyi kabul ettirdi. Güçlü bir donanma hazırlatıp, Kıbrıs'ı alarak (806), Charlemagne'la dostça ilişkiler kurdu ve o güne kadar Avrupa'da bilinmeyen bir çalar saat armağan etti. Ülkenin iç yönetimini büyük ölçüde ellerine bıraktığı Bermeki ailesini, etkilerinin artması üstüne yok edip, Rafi Bin Leys'in çıkardığı ayaklanmayı bastırmak için çıktığı sefer sırasında öldü.

Harunurreşit dönemi, iç karışıklıklara ve Bizans'la savaşlara karşın Abbasilerin en parlak dönemlerinden biridir. Ticaret ve sanatlar büyük ölçüde gelişmiş, halifelik sarayındaki görkemli yaşamsa, Binbirgece Masallarıyla konu olmuştur.