Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Hidroliz

  • Okunma : 650

Hidroliz, Kimyasal bir bağın suyla kopmasını sağlayan tepkime. Hidroliz (suyla ayrışma da denir), suyun tepkimeye giren maddelerden biri olduğu ve tepkimeye giren öbür maddeyi iki ya da daha çok farklı bileşenlerine böldüğü bir ayrışma işlemidir (terim Yunanca "su" ve "ayrışma" anlamına gelen sözcüklerden türetilmiştir). Bazı hidroliz tepkimelerinde, bir su molekülü, öbür bileşenle tepkimeye girerken, ona eklenir. Hidrolizi sağlamak için genellikle katalizörler kullanılır.

İnorganik kimyada hidroliz, yaygın olarak suyun tuz çözeltisiyle tepkimesine karşılık gelir. Tepkimenin sonucu ve dengeye ulaşma durumu, tuza bağlıdır. Sözgelimi güçlü bir asitin ve zayıf bir bazın tuzu suda çözüldüğünde, çözelti asit özelliklidir; bunun nedeni su molekülüne bir proton aktarılmasıdır.
İşlemin tersi de, zayıf bir asitin tuzu ile güçlü bir baz için doğrudur.Su molekülü, bir proton yitirerek, hidroksil iyonu (OH ) oluşturur ve çözelti baz özellikli olur.

Organik kimya ve biyokimyada da benzer tepkimeler gerçekleşir. Tipik organik hidrolizleri, yağların yağlı asit ve gliserole, nişastaların şekere, proteinlerin basit peptit ya da aminoasitlere bölünmesini içerir.Canlı organizmalarda, enzimler katalizör olarak görev alırlar.