Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Histamin ketleyici

  • Okunma : 568

Histamin ketleyici, Histaminin etkilerine karşıt etki yapan ilaçlar grubunu belirten terim. Histamin, bir dokunun zedelenmesine ya da bir antijene tepki sonucu, o doku bölgesine ya da dolaşım sistemi içine salgılanan kimyasal bir maddedir. Büyük kan damarlarının daralmasına ve kılcal damarlar dahil küçük kan damarlarının genişlemesine yol açar. Kılcal damarların geçirgenliğini artırarak, kanın akışkan bölümünün yani plazmanın, dışa sızmasına ve dokuların şişmesine, akciğer bronşçuklarının daralmasına neden olur. Bunun sonucunda kızarma, kurdeşen, baş ağrısı, hırıltılı soluk verme, yüzde şişkinlik ve kan basıncı düşüklüğü gibi etkilere yol açar.

Histamin ketleyiciler, doku ve organların çoğunda, ama özellikle kan damarlarında, deride, dölyatağında ve bronşçuklarda bulunan histamin alıcılarının (H, tipi alıcılar) bulundukları yerlerdeki histamini ketleyerek ya da oradan uzaklaştırarak etki ederler. Histaminle aynı etkiyi gösteren serotonin gibi başka kimyasal maddelerin varlığı nedeniyle, çok ender olarak tam anlamıyla etki gösterebilirler; çünkü söz konusu kimyasal maddelerin, histamin ketleyicilerin etkilemediği kendilerine özgü alıcı bölgeleri vardır.

Histaminlerin bir başka etkisi de memelilerin midesindeki özel işlevli hücreler tarafından üretilen asidin miktarını artırmasıdır. "H2 tipi alıcılar" diye adlandırılan birçok alıcı grubu, standart histamin ketleyiciler tarafından etkilenmez. Yalnızca "H2 alıcıları karşıtları" adı verilen bazı yeni ilaçlar, bu bölgelerdeki histamini değişikliğe uğratabilir. Histamin ketleyiciler, taşıt tutmasına karşı ve ılımlı birer sakinleştirici olarak kullanılırlar.