Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Hollanda Antilleri

  • Okunma : 647

Hollanda Antilleri, Antil denizinde Hollanda'ya bağlı adaları belirten terim. 1 Ocak 1986'da Aruba'ya bağımsızlık tanınmasıyla günümüzde 5 adadan oluşan Hollanda Antilleri'nin toplam yüzölçümü 1 821 km², nüfusu 191 000, merkezi Curaçao adasındaki Willemstad'tır. Hollanda Antilleri'nin (Hollanda Batı Hint adaları da denir), en büyük ve en yoğun nüfuslu iki adası (Curaçao ve Bonaire) Venezuela kıyılarının açıklarında yer alır. Öbür üç adaysa (Saint Martin [kuzeyde kalan yarısı Fransa'nındır], Saba ve Sint Eustatius), 800 km kadar daha kuzeydoğuda, Guadeloupe'un kuzeybatısında yer alırlar (toplam yüzölçümleri yalnızca 88 km²'dir). Hollanda Antilleri'nde yıllık sıcaklık ortalaması 27 °C'tır; yıllık yağış tutarı güneydeki adalarda 560 mm'den kuzeydeki adalarda 1 015 mm'ye kadar değişir.

Hollanda Antilleri ekonomisi, günümüzde turizme dayalıdır; yakın döneme kadar en önemli sanayi kolu olan petrol arıtılması, 1980 yıllarından bu yana önemli ölçüde gerilemiştir. Yeraltı gelir kaynaklarının başlıcaları fosfatlar (Curaçao) ve tuzdur (Bonaire).

Eskiden Aravak (güneyde) ve Karaib (kuzeyde) Kızılderililerinin yaşadıkları, XVI. yy'da İspanyollar tarafından alınan, XVII. yy'da da HollandalIlara geçen Hollanda Antilleri'nin halkı Kızılderililer, HollandalIlar, Portekizliler, Yahudiler ve Afrika'dan getirilmiş siyah kölelerin soyundan gelir. Güney adalarında yaşayanlar Papiamento (Hollandaca, Portekizce, İspanyolca ve Afrika dilleri karışımı), kuzey adalarında yaşayanlar İngilizce konuşurlar. Halkın aşağı yukarı tümünün okuma-yazma bildiği adalarda, yaşama düzeyi öbür Antil adalarına göre çok yüksektir.