Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Homeostazi

  • Okunma : 593

Homeostazi, Biyolojik bir sistemde dengenin otomatik düzenekler aracılığıyla sürdürülmesi. Homeostazi kavramı, XIX. yy'da, Fransız fizyoloji uzmanı Claude Bernard'ın bedenin kan, vb. sıvılarının kimyasal bileşimleri ile fiziksel özelliklerinin değişmez kaldıklarına dikkat etmesiyle ortaya çıkmış, homeostazi terimini ilk olarak, sistemlerdeki kendi kendini düzenleme düzenekleri kavramını arındırarak genişleten ABD'li fizyoloji uzmanı Walter B. Cannon kullanmıştır.

Canlı sistemlerde homeostazi düzenekleri molekül, hücre ve organizma düzeylerinde işlev görürler. Karmaşık organizmalarda homeostazi, dış çevrede oluşan değişikliklere karşın, beden sıvıları içindeki yoğunlukları göreli olarak değişmez kılan çok sayıda gazın, besin maddelerinin, hormonların, organik ve inorganik maddelerin otomatik biçimde sürekli izlenerek ayarlanmasını kapsar.

Homeostazi düzenekleri aynı zamanda, birçok bireyden oluşan büyük sistemler içinde de işlev görür. Sözgelimi yırtıcı hayvan toplulukları ile avları arasındaki ilişkide, yırtıcı hayvanlar, avlarının stoğunu tüketirken, stok azalması, yırtıcı topluluğunda da bir düşmeye yol açar. Av toplulukları bu kez sayılarını bir kez daha artırmak fırsatını elde eder ve çevrim böylece sürüp gider. Bunun sonucu olarak, her iki tür hayvan topluluğunun sayısı bir ortalama çevresinde salınır.