Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Hudson Körfezi Şirketi

  • Okunma : 659

Hudson Körfezi Şirketi, 1670'te kurulan ayrıcalıklı İngiliz ticaret şirketi. 2 Mayıs 1670'te İngiltere kralı Charles II'nin izniyle, Hudson Koyunda Ticaret Yapan İngiliz Serüvencileri Şirketi adıyla kurulan Hudson Körfezi Şirketi'ne, Kanada'nın kuzey kesiminde ticaret tekeli ile Hudson körfezine akan ırmakların suladığı toprakların mülkiyet hakkı verildi.

Ticaret etkinliği başlangıçta James körfezi ve Hudson körfezinin batı kıyısıyla sınırlı olan şirket, bölgeden elde edilen kürkleri Londra'ya göndererek zenginleşti. XVII. yy. sonu ile XVIII. yy. başlarında Fransızlarla çatışıp, 1713 Utrecht Antlaşması'yla, körfez kıyılarındaki mülkiyeti Fransa tarafından tanındı. XIX.'yy.başında Kuzeybatı Şirketi'yle şiddetli bir çatışmaya girmesi sonunda, iki şirket 1821'de birleştirilerek yeni şirkete, Kanada dışında Büyük Okyanus'a kadar uzanan topraklarda ticaret tekeli verildi.

1867'de, ABD'nin Alaska'yı Rusya'dan satın almasından sonra, Hudson Körfezi Şirketi'nin topraklarının büyük bölümü, Kanada hükümeti tarafından 300 000 sterline rehin alındı. Bununla birlikte, Kuzeydoğu Toprakları bölgesinde birçok ticaret merkezinin mülkiyetini günümüze kadar sürdürüp (dünyada etkinliğini sürdüren en eski ayrıcalıklı şirkettir), 29 Mayıs 1970'te, genel merkezi İngiltere'den Kanada'ya taşındı.