Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

İndus Irmağı

  • Okunma : 227
İndus Irmağı Resim

İndus Irmağı, dünyanın en uzun ırmaklarından biridir. Tibet’in güneybatısından doğan İndus Irmağı 4.900 metre yükseklikten hızla akarak Himalayalar’ı aşar ve Keşmir’e kadar 805 kilometrelik yol boyunca dağlık bölgelerin kar ve buzul sularını toplayan yeni kollarla birleşir. Pencap’tan geçerken Jhelum, Çinap, Ravi, Satleç ve Beas kollarını alır. Toplam uzunluğu 2.900 kilometredir. Beş koluyla geniş bir düzlüğe yayılan İndus çevresine bolca alüvyon taşır.

    İndus Irmağı, Pakistan’ın yıllık yağış oranının 250 milimetreden az olduğu kurak bölgelerinden aktığı için, bu ülkenin en önemli ırmağıdır. Tarım, İndus ve kollarından yararlanılarak yapılan, sulamaya dayanır. İndus’la sulanan topraklarda buğday, pamuk, darı, mısır ve pirinç yetiştirilir. Irmak üzerinde kurulmuş barajların suları, kanallar aracılığıyla tarlalara ulaştırılır. Sulamada kullanılacak suyu biriktirmek amacıyla İndus Irmağı üzerindeki ilk baraj 1932’de yapılan Sukkur Barajı’dır. Sularının büyük bir bölümü sulamaya harcandığı ve ırmak üzerinde çok sayıda baraj bulunduğu için İndus, taşımacılığa elverişli değildir.

    1960’ta Hindistan ile Pakistan arasında Hindistan’ın su gereksiniminin Ravi, Satleç ve Beas’tan; Pakistan’ın da İndus, Jhelum ve Çinap’tan karşılanmasını öngören bir anlaşma imzalandı. Jhelum üzerindeki, 1967’de tamamlanan Mangla Barajı, yaklaşık 25.000 km2’lik bir alanı sulamak ve hidroelektrik enerji üretmek amacıyla yapıldı. Yukarı İndus’ta 1970’lerde yapılan 147 metre yüksekliğinde ve 2.743 metre uzunluğundaki Tarbela Barajı ise dünyanın en büyük barajlarından biridir.

İndus Irmağı Resimleri