Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Isı kapasitesi

  • Okunma : 862

Isı kapasitesi, Termodinamikte, bir nesnenin ya da maddenin sıcaklığını 1 derece yükseltmek için gerekli ısı enerjisi miktarı. Isı kapasitesi, maddenin birim kütlesinin (sözgelimi, 1 gramının) sıcaklığını 1 derece yükseltmek için gerekli ısı miktarı olarak tanımlanan özgül ısıyla yakından ilişkilidir. Nitekim, oda sıcaklığında bakırın özgül ısısı 0,093 cal/°C'tır; 100 g ağırlığındaki bir bakır |çubuğun ısı kapasitesi de 9,3 cal/°C'tır.

Sık kullanılan ısı birimleri, standart bir sıcaklık olarak suyun özgül ısısına göre tanımlanır. 1 gram suyun sıcaklığını 1 °C yükseltmek için gerekli ısı enerjisi miktarı, 1 kaloridir. Benzer biçimde, 1 libre (0,454 g) suyun sıcaklığını 1 Fahrenheit derecesi yükseltmek için gerekli ısı miktarı da 1 İngiliz ısı birimidir (Btu). Maddelerin çoğunun özgül ısıları, en sık kullanılan sıcaklık aralığında değişmez. Ama aşırı düşük sıcaklıklarda, özgül ısılar önemli ölçüde azalır.

Belirli hacimdeki bir gaz, serbestçe genleşmesine izin verilirse, sıcaklıktaki her 1 °C'lık yükselme için, kapalı gazların iki ayrı özgül sıcaklığı vardır; bunların biri değişmez basınçtaki değer, daha küçük olan öbürüyse değişmez hacimdeki değerdir. Bu değerler arasındaki oran, her gaz için farklıdır ve termodinamik süreçten geçen bir gazın davranışının tanımlanmasında önem taşır.