Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

JAMES (İngiltere Kralları)

  • Okunma : 265
JAMES (İngiltere Kralları) Resim

Tarihte, İngiltere ve İskoçya’yı yöneten James adında iki kral vardır. İkisi de Stuart hanedanındandır. Kral ile parlamento arasındaki mücadele I. James döneminde başlamış, 1688’de parlamentonun zaferiyle II. James tahttan indirilmiştir.

James I

(1566-1625). I. James, İskoçya Kraliçesi Mary ile onun ikinci kocası Henry Stuart’ın oğludur. 1567’de annesinin tahttan çekilmesi üzerine henüz bir yaşındayken VI. James adıyla İskoçya kralı oldu.

    İngiltere’ye sığınan Mary, 1587’de Kraliçe Elizabeth'in buyruğuyla idam edilince, ülkeyi İskoç baronlar yönetti.

    Daha sonra James güçlü bir yönetim kurmayı başardı. Kilise bile krala boyun eğmek zorunda kaldı. James, İskoçya’da sanayinin geliştirilmesine çalıştı ve başkaldıran baronlar arasında barışı sağladı. 1603’te I. Elizabeth’in ölümü üzerine İngiltere kralı olduktan sonra da İskoç Parlamentosu’nu denetimi altında tutmayı başardı.

    İngiliz gemileri bu dönemde denizaşırı topraklara seferler düzenliyordu. James hem Katolikler’i, hem de Protestanlar’ı hoşnut etmeye çalışırken, iki tarafın da tepkisine yol açtı. I. James öldükten sonra yerine I. Charles geçti.

James II

(1633-1701). II. James, I. James’in torunu ve II. Charles’ın kardeşidir. II. Charles’ın tahta geçmesinden sonra, York dükü sanını taşıyan James, cesareti ve çalışkanlığıyla tanındı. 1665’te Hollandalılar’ı yendi. James’in Katoliklik’i benimsemesi ve bir Katolik prensesle evlenmesi bütün ülkede tepki yarattı. Parlamento, daha önce Katolikler’in resmi görev almasını yasaklayan bir yasa çıkarmıştı. James, bütün resmi görevlerini bırakarak İngiltere’den ayrıldı.

    1685’te İngiliz tahtına geri çağrıldı. Protestan Monmouth dükü ile İskoçya’da Argyll dükü kendisine karşı iki ayrı ayaklanma başlattılar. Ama, James bu ayaklanmaları bastırmayı başardı.

    Parlamentonun muhalefetine karşın koyu bir Katolik yanlısı politika uygulamaya başlayan James 1688’de İngiltere’den kaçmak zorunda kaldı. Parlamento, James’in kızı Mary ile kocası William’ı James’in yerine tahta geçmeleri için İngiltere’ye çağırdı.

JAMES (İngiltere Kralları) Resimleri