Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Juan de Herrera

  • Okunma : 491

Juan de Herrera, İspanyol mimarı ve matematikçisi (Mobellan, Santander 1530-Madrid 1597). Soylu bir ailenin oğlu olan Juan de Herrera, askerî mühendislik öğreniminden sonra, Brüksel'de üç yıl bilim öğrenimi gördü. İtalya'ya yapılan bir sefere katılıp, imparator Yuste manastırına çekilince muhafız alayında görev aldı. Sonra Felipe ll'nin hizmetine geçerek önce muhafız alayında çalıştı; sonra mimarlık yapmaya başladı. 

Juan de Toledo'nun yanında Escorial'ın yapımında çalışıp, 1569'da başmimarlığa getirildi. Yerleştirilmesi öngörülen rahip sayısı iki kat artırılınca, Toledo manastırının planlarını değiştirip, Kari V ve Felipe ll'nin lahitlerinin taslaklarını çizdi. 1585'te Valladolid katedrali için tahtadan bir maket yaptı (ama yapım tamamlanamadı). Manzanares ırmağı üstünde Segovia köprüsünü ve Toledo alkazarının güney cephesini gerçekleştirip, hastalanınca (1593), yerini öğrencisi Francisco Mora'ya bıraktı.

Herrera, herşeyden önce bir kuramcıdır. 1582'de Madrid'de bir matematik akademisinin kurulmasına büyük katkıda bulunmuş ve yöneticiliğini yapmış, gemilerde konum belirlemeye yarayan araçlar bulmuştur. Mimarlık yapıtlarında herşeyden önce Eskiçağ'ı örneksemeye uğraşmış ve özellikle Dor düzeni ile Toscana düzeninden yararlanmış, ayrıca, gereksiz ayrıntıları ortadan kaldırmıştır. Kütlesiyle son derece gösterişli olan Escorial, sıkıcı ve kasvetli görünebilir; ama bir büyüklük duygusu uyandırdığı tartışma götürmez.