Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kamelya

  • Okunma : 305
Kamelya Resim

Kamelya, kışın yapraklarını dökmeyen çalı  ya da ağaççık boyutunda bir süs bitkisidir. Asya’da kendiliğinden yetişir; dünyaya, yüzyıllardan beri özenle yetiştirildiği Çin’den yayılmıştır. Çaygiller {Theaceae) familyasında yer alan bu bitkilerin bilimsel cins adı {Camellia) 17. yüzyılda kamelyaları ilk kez Avrupa' ya götüren Cizvit misyoneri Georg Joseph Kamel’in onuruna verilmiştir.

    Kamelyalar parlak, koyu yeşil renkli yaprakların arasında çok hoş bir görünüm sergileyen alımlı çiçekler açar. Bu beyaz, pembe ya da kırmızı çiçekler ilk bakışta gardenya çiçeklerini andırır. Alacalı ya da katmerli çiçekli pek çok çeşidi de geliştirilmiştir. En çok yetiştirilen kamelya türlerinden biri {Camellia japonica) doğal haline bırakıldığında 8-10 metreye kadar boylanabilen bir ağaççıktır; ama park ve bahçelerde yetiştirildiğinde budanarak daha alçak boylu bir çalı halinde tutulur. Kamelyaların çok sevilen iki türü (Camellia reticulaîa ve Camellia sasanqua) daha vardır. Bunlardan İkincisinin çiçekleri çok güzel kokuludur. Çay (Camellia sinensis) gibi kamelyalarla aynı cinste yer alan ve süs bitkisi olmayan bir türün (Camellia oleifera) tohumlarından ise yağ çıkarılır.

    En iyi gelişmeyi, sıcaklığın 4,5°C-10°C arasında olduğu ılıman iklimli yerlerde gösteren kamelyalar çelikleme yoluyla çoğaltılır. Turbalık yosunuyla karıştırılmış kumlu topraklarda yetiştirilen bu bitkiler böcek ve mantarlara karşı çok duyarlı olduğundan özenli bir bakım gerekir.

Kamelya Resimleri