Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kamuflaj

  • Okunma : 247
Kamuflaj Resim

Kamuflaj, gözden gizlemek ya da gizlenmek anlamına gelen Fransızca kökenli bir sözcüktür. Kamuflaj savaşta saldırılardan sakınmak ya da düşmanı şaşırtmak amacıyla sıkça başvurulan bir yöntemdir. Düzenli ordular 18. yüzyıla kadar böyle bir yönteme başvurmadılar. Geçmişte askeri üniformaların, başka uluslarınkine ve sivil halkın giysilerine benzememesine özel özen gösterilirdi. Bu yüzden Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında kırmızı üniformalı İngiliz askerleri Ku­zey Amerika ormanlarında dövüşürken açık hedefler durumundaydı. Daha sonra toprağa uyumlu bir renk olan haki, kara askerlerinin üniformalarının genel rengi oldu.

    Kamuflaj, bir askerlik terimi olarak ilk kez I. Dünya Savaşı sırasında yaygınlık kazandı. Özellikle II. Dünya Savaşfnda etkili olan hava saldırılarına karşı askeri üniformalar, kasklar, toplar, tank ve kamyonlar boyanarak ya da yaprak ve çalılarla kaplanarak görünmez duruma getiriliyordu. Bunun yanı sıra gelişen teknolojinin olanaklarını kullanan savaş uzmanları, yapay gereçlerle sahte limanlar, tersaneler ve kentler kurarak düşmanı şaşırtma yoluna gittiler. Günümüzde ileri teknoloji ürünlerinden elektronik, kızılötesi ve ısıya duyarlı aygıtlarla kamuflaj saptanarak, sahte ya da gizlenmiş nesneler ayırt edilebilmektedir.

    İnsanların çeşitli araç ve gereçlerle, önceden tasarlayarak, bilinçli bir biçimde yaptığı işi, hayvanlar korunma içgüdüsüyle ve kalıtımsal olarak yaparlar. Sözgelimi bukalemunlar ışığın şiddetine bağlı olarak ya da korku, heyecan gibi duyguların doğrudan sinir sistemini etkilemesiyle renk değiştirirler. Bazı kuşlar, sürüngenler ve böcekler, düşmanlarından korunmak ya da avlarını yakalamak amacıyla renk ya da biçim değiştirir.

Kamuflaj Resimleri