Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kapok

  • Okunma : 229
Kapok Resim

Kapok adı verilen ağacın meyvelerinden görünümü pamuğu andıran bir lif çıkarılır. Anayurdu Amerika’nın tropik kesimleri ile Batı Hint Adaları olan bu ağaç (Ceiba pentandra) günümüzde başta Cava olmak üzere, Filipinler, Malezya ve Sri Lanka gibi bazı Asya ülkelerinde lif elde etmek için yaygın olarak yetiştirilir. Kapok ağacı gövdeye hemen hemen dik olarak yerleşen dallarıyla oldukça iri bir görünüm sergiler. Beyaz ya da pembe renkli kapok çiçekleri yarasaların yardımıyla tozlaştıktan sonra koza biçimindeki iri meyvelere döner. Yaklaşık 15 cm uzunluktaki kapok meyvelerinin içinde çok sayıda tüylü tohum bulunur. İşte bu tüyler meyvelerden çıkarılıp lif olarak değerlendirilir. Bunun için önce meyveler sopalarla kırılarak açılır, daha sonra tohumlar bir sepete yerleştirilip hızla karıştırılır; bu darbelerin etkisiyle lifler koparak sepetin dibinde toplanır.

    Kapok oldukça ince yapılı, sarımsı renkli, kokusuz ve parlak bir liftir. Suda batmaması, çabuk kuruması, ses ve ısıyı iletmemesi, bazı böcek ve zararlılara karşı dayanıklı olması bu lifin en önemli özellikleridir. Buna karşın, esnek değildir ve çok kolay kopar; işte bu yüzden eğirmeye uygun olmayan kapok lifleri dokumacılıkta kullanılmaz. Kapok en çok yatak, yorgan, uyku tulumu, yastık, koltuk ve can simitlerinin doldurulmasında kullanılır. İçinde mantar bulunanlara göre altı kat daha fazla ağırlık taşıyabilen kapok dolu can simitleri aynı zamanda çok uzun süre batmaksızın su üzerinde kalır.

    Lifler ayrıldıktan sonra geriye kalan kapok tohumlarından yemeklerde ve aynca sabun yapımında kullanılan bir yağ çıkarılır. Küspesi ise gübre ya da hayvan yemi olarak değerlendirilir.

Kapok Resimleri