Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Karaçi

  • Okunma : 222
Karaçi Resim

Karaçi, Pakistan’ın en büyük kenti, başlıca limanı ve önemli bir sanayi merkezidir. Umman Denizi kıyısında, İndus Irmağı deltasının birkaç kilometre kuzeybatısında yer alan Karaçi, Asya’nın en gelişkin limanlarından birine sahiptir. Karaçi’deki uluslararası havaalanı Avrupa, Asya ve Avustralya arasında sefer yapan yolcu uçaklarına hizmet verir.

    Karaçi kenti limanın kuzeyinde kuruludur. Liman 16 km uzunluğunda doğal bir dalgakıranla batıdan ve güneyden korunur. Limanın doğu bölümünde yer alan küçük ada, fırtınalardan ve yüksek dalgalardan korunmak amacıyla anakarayla birleştirilmiştir. Karaçi limanında 3 km boyunca iskeleler, rıhtımlar ve benzeri tesisler uzanır.

    Karaçi’deki başlıca sanayiler dokuma, ayakkabı, metal işleme, besin, kâğıt ve yayıncılıktır. Dantel, halı ve pirinç eşya gibi el sanatı ürünleri dışarıya da satılır.

    Pakistan’ın ve limanı olmayan komşusu Afganistan’ın dış ticareti Karaçi limanından yapılır. Dışarıdan satın alman başlıca mallar petrol, makine ve motorlu araçlardır. İndus Irmağı vadisinin sulak tarlalarında yetişen buğday ve pamuk dışarıya satılan ürünler arasında en önemli yeri tutar.

    Karaçi limanı 18. yüzyıl başlarında Hindu tüccarlar tarafından kuruldu. Yeni bir kent olan Karaçi’nin kuruluşu ise İngilizler’in 1840’larda Sind eyaletini ele geçirmesinden sonra gerçekleşti. 1932’de İndus Irmağı üzerinde dünyanın en büyük sulama barajlarından biri olan Sukkur Barajı’nın yapılmasıyla kentin ticareti gelişti, yaşam düzeyi yükseldi. 1947-59 yılları arasında Pakistan’ın başkenti olan Karaçi’nin nüfusu 5.208.132’dir (1981).

Karaçi Resimleri