Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kaşıkçı Kuşu

  • Okunma : 220
Kaşıkçı Kuşu Resim

Kaşıkçı Kuşu adım çok uzun, ucu iyice yassılaşmış yayvan gagasından alır. Bu gagasını kullanarak çamurları karıştırır, küçük balıkları, solucanları ve kabukluları avlar. Kaşıkçı kuşları akrabaları olan leylek, aynak ve balıkçıl gibi uzun boyunlu, uzun bacaklı ve genellikle beyaz renklidir. Yavaş uçar, uçarlarken ayaklarını geriye boyunlarını ileriye doğru uzatırlar. Sığ sularda, sazlı bataklıklarda yavaş yavaş, gagalarının ucu çamura batık biçimde dolaşır, başlarını sağa sola sallayarak avlanırlar.

    Koloniler halinde yaşayıp üreyen bu kuşlar kışı sıcak ülkelerde geçirir. Yuvaları çoğunlukla sık sazlıklarda, bazen ağaçların üzerindedir. Dişi saz sapları, dal parçaları ve otlardan yapılan geniş yuvaya kahverengi benekli dört beyaz yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan yavrular bir süre gagalarını anne ve babalarının ağzından içeri sokup kursaklarındaki yiyeceklerle beslenir.

    Bayağı kaşıkçı kuşu (Platalea leucorodia) Afrika’nın kuzeyinde, Avrupa’da, Asya’nın orta ve güney kesimlerinde yaşar. Yazın başının gerisinde uzun, ucu sarıya çalan, beyaz tüylerden bir sorguç belirir.

    Öbür kaşıkçı kuşu türlerinden Afrika kaşıkçısı ya da ak kaşıkçı (Platalea alba) Afrika’da, kara gagalı kaşıkçı (Platalea regia) Avustralya ve Yeni Zelanda’da, pembe kaşıkçı (Ajaia ajaia) Yenidünya’da yaşar.

Kaşıkçı Kuşu Resimleri