Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Katır

  • Okunma : 235
Katır Resim

Katır, erkek eşek ile kısrağın (dişi at) çiftleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan bir melezdir. Zor koşullara iyi uyum sağlaması ve dayanıklılığı nedeniyle yük hayvanı olarak yaygın biçimde kullanılır. Katırlardan İspanya, Portekiz, İtalya gibi birçok ülkenin dağlık kesimlerinde, ABD’nin güneyinde ve Meksika’da yararlanılır. Anadolu’da ise 3.000 yıldır kullanıldığı bilinmektedir.

    Katır, iriliği bakımından ata, genel görünüşü bakımından eşeğe benzer. Eşek gibi uzun kulakları, kısa ve dik tüylü bir yelesi, ucu püsküllü bir kuyruğu vardır. Postu genellikle kahverengi ya da bozdur. Boğuk sesi kişnemekten çok anırmaya yakındır. Üreme yeteneği ender olarak görülür. Bu nedenle katır elde etmek için her seferinde ata ve eşeğe gereksinim vardır.

    Katırlar eşek gibi yere sağlam basan ve tıpkı onlar gibi inatçılıklarıyla ünlü güçlü hayvanlardır. Ağır yükleri sarp dağ yollarında atlardan çok daha kolay taşıyabilirler.

    Eğer aygır (erkek at) ile kancık (dişi eşek) çiftleştirilirse ester denen gene kısır bir melez doğar. Ester, eşek iriliğinde ve at görünüşünde bir hayvandır. Eşekten daha yararlı olmadığından seyrek olarak yetiştirilir.

Katır Resimleri