Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Keklik

  • Okunma : 243
Keklik Resim

Keklikler akrabaları olan bıldırcınlardan daha iri, ama onlar gibi tombul gövdeli ve kısa kuyruklu kuşlardır. Doğal olarak Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da yaşarlar. Tohumlar ve böceklerle beslenen bu kuşlar sonbaharda küçük aile sürüleri halinde ekin tarlalarında yemlenir, yerde açtıkları oyukları ölü yapraklar ve otlarla döşeyerek yuva hazırlarlar. Dişiler yuvaya yeşilimsi kahverengi renkte 9-20 yumurta bırakır.

    Çil kekliğin (Perdix perdix), yüzü pas kızılı, kanatları ve sırtı kahverengi, öbür bölümleri bozdur. Erkeğin karnında koyu kestane renginde belirgin ve genişçe bir leke vardır. Çil keklik Türkiye’de İç Anadolu Bölgesi ve Trakya’da yaşayan yerli kuşlar arasındadır. İlk kez 1889’da götürüldüğü Kuzey Amerika' da Macar kekliği adıyla tanınır.

    Batı Trakya’dan Orta Asya’ya kadar uzanan bölgede yaşayan kınalı keklik (Alectoris chukar) çil keklikten biraz daha iri ve 33 cm uzunluğundadır. Gagasının üstünden ve gözlerinden geçerek göğsünde kavuşan siyah bandın içi beyaz, yanları kirli beyaz üzerine siyah ve kahverengi bantlıdır. Türkiye’nin bütün bölgelerinde yaşar. Ama aşırı avlanma nedeniyle sayıları azalmıştır.

    Uzunluğu 65 santimetreyi bulan ur keklik (Tetraogallus caspius) Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri ile Toroslar’ın doğu kesiminde yüksekliği 2.500 metreyi aşan dağlık yörelerde yaşar. Başının üstü ve yanları ile gerdanı kirli beyaz, ense ve sırtı mavimsi bozdur. Boyun yanlarında siyahımsı boz birer çizgi, kanatlarında, sırtında, karnında kırmızı çizgiler bulunur.

Keklik Resimleri