Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kertenkele

  • Okunma : 307
Kertenkele Resim

Kertenkeleler bukalemun, iguana gibi sürüngenlerin yer aldığı kelerler alttakımının en iyi bilinen grubudur. Eskidünya’ya özgü bu hayvanların başı koni biçiminde, dilinin ucu çatallı, pullu gövdesi ince uzun, basık kuyruğu iyi gelişmiştir. Tümünün dört bacağı ve beşer parmağı vardır. Bazıları 40-45 santimetreye erişse bile çoğunun uzunluğu 25 santimetreyi geçmez. Afrika’nın kuzeybatı ve Avrupa’nın güneybatı kesimlerinde yaşayan bir türünün (Lacerta lepida) uzunluğu ise yaklaşık 75 santimetredir.

    Kertenkeleler 150 dolayında türüyle kelerlerin bir familyasını (Lacertidae) oluşturur. Türkiye’de 20 kadar kertenkele türünün yaşadığı bilinmektedir. Deniz kıyısından yüksek dağlara, sulak yerlerden kayalık ve kurak bölgelere kadar hemen her yerde bu küçük hayvanları görmek olasıdır. Türkiye’de en yaygın iki türünden kaya kertenkelesi (Lacerta saxicola) 20 santimetreye, tarla kertenkelesi (Ophisops elegans) 15-16 santimetreye kadar uzayabilir.

    Kertenkelelerin başlıca besinleri böcekler, örümcekler ve öbür küçük omurgasız hayvanlardır. Birçok keler gibi kopan kuyruklarını kısa sürede yenilerler. Renkleri genellikle sarımsı yeşil ya da yeşilimsi kahverengi olmakla birlikte renk ve desenleri tür içinde bile değişebilir.

Kertenkele Resimleri