Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kimyasal bileşik

  • Okunma : 583

Kimyasal bileşik, İki ya da daha çok elementin kimyasal bağlarla birleşerek oluşturduğu madde. Kimyasal bileşik, kimyasal tepkime yoluyla oluşturulabilir ya da parçalanabilir; ama kromatografi gibi mekanik ya da fiziksel ayrıştırma teknikleriyle oluşturulamaz ve parçalanamaz. Kimyasal bileşiğin en küçük birimi moleküldür; bununla birlikte, molekül her zaman bir kimyasal bileşik değildir; bazen aynı elementin atomlarından da oluşur. Sözgelimi, su molekülü (H20) bir bileşiktir; ama oksijen gazı molekülü (02) kimyasal bileşik değildir.

Elementler, belirli bir bileşik oluşturduklarında bireysel özelliklerini yitirirler. Sözgelimi, tepkimeye girme özelliği çok yüksek bir metalsi element olan sodyum (Na) ve zehirli bir gaz olan klor (Cl) birleşerek, beyaz billurlu bir yapı olan sofra tuzunu (NaCI) oluştururlar. Kimyasal bileşiklerdeki elementler her zaman belirli oranlarda birleşir; sözgelimi, su molekülü (H20) iki hidrojen atomu ve bir oksijen atomundan, hidrojen peroksitse (H202), iki hidrojen atomu ve iki oksijen atomundan oluşur. Buna karşılık, bir karışımı oluşturan maddeler değişken oranlardadır ve her madde kimliğini korur. Karışımı hazırlamak ya da ayrıştırmak için kimyasal tepkime gerekmez. Hava, buzlu çay ve çimento, karışımlara örnek gösterilebilir.

Elementlerin bileşik oluşturma yollarını tanımlamakla ve ölçmekle uğraşan kimya dalı, "stokiyometri" diye adlandırılır. Kimyasal bileşiklerin yapısını tanımlarsak için, kimyasal simgeleme sisteminin standart biçimleri kullanılır. Stereokimya alt dalıysa, kimyasal bileşiklerin olası üç boyutlu düzenlenişini tanımlar. Canlı organizmalarda kimyasal bileşiklerin ortaya çıkması ve parçalanması olgusu, "metabolizma" diye adlandırılır.