Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kıyı Koruma

  • Okunma : 288
Kıyı Koruma Resim

Kıyı Koruma bir ülkenin kıyılarının, karasularının ve iç sularının güvenliğinin sağlanması, kaçakçılığın önlenmesi ve zor durumdaki teknelere yardımı içeren görevleri kapsar. İlk kıyı koruma örgütleri 16. yüzyılda kaçakçılığı önlemek amacıyla kurulmuştu.

    Denize kıyısı olan ülkelerin hemen tümünün kıyı koruma örgütleri vardır. Kıyı koruma görevlileri kıyıdaki istasyonlarında bulunan aygıtlarla ve çok hızlı gidebilen tekneleriyle görev bölgelerini denetler. Başta gelen görevleri kaçakçılığı önlemektir. Bazı ülkelerde kıyı koruma örgütü şamandıralar ve deniz fenerleriyle de ilgilenir; aynı zamanda gemi kurtarma çalışmalarını yürütür. Kıyı koruma örgütleri denizde ve kıyılarda çıkan fırtınaları da izlemekle görevlidir.

    Bazı Avrupa ülkelerinde kıyı koruma görevlerini gönüllülerin oluşturduğu kuruluşlar üstlenir. ABD’nin kıyı koruma örgütü hükümet denetiminde çalışan bir askeri birimdir. İngiltere’deki kıyı koruma örgütü de hükümet denetimindedir ama silahlı kuvvetlere bağlı değildir.

    Türkiye’de kıyı koruma görevlerinden sorumlu olan ilk kuruluş 1956’da Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı olarak kurulmuştu. 1985’te ise, 1982’de çıkarılan bir yasa uyarınca Sahil Güvenlik Komutanlığı adını alarak kadro, kuruluş ve donanım açısından silahlı kuvvetlere bağlandı. Barışta görev ve hizmet yönünden İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı savaş ve olağanüstü durumlarda Deniz Kuvvetleri Komutanlığının emrine girer.

Kıyı Koruma Resimleri