Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kolibri

  • Okunma : 216
Kolibri Resim

Kolibriler çok küçük ve son derece parlak renkli kuşlardır. Küba’da yaşayan arı kolibrisi (Mellisuga helenae) 5 cm uzunluğu ve 2 gramı aşmayan ağırlığıyla yeryüzünün en küçük kuşudur. Kolibriler kanatlarını çırparken arı vızıltısını andıran bir ses çıkarırlar. Bazen saniyede 90 kez çırpacak ölçüde hızlı hareket ettirdikleri kanatları, yalnızca bulanık bir leke olarak görülebilir. Hızlı kanat çırpışları sayesinde havada asılı kalmışçasına durabilir, geriye doğru uçabilirler. Havada yaptıkları manevralar şaşırtıcıdır. Bir anda dalışa geçer, az sonra beslenmek için bir çiçeğin önünde dururlar. Son derece uzun olan dilleri çiçeklerin balözünü emmeye ve içlerindeki böcekleri yakalamaya yarar. Dilleri gövdelerinden daha uzun olabildiği gibi, yanlarından kıvrılarak emici bir boruya dönüşebilir. Kolibriler böcek ve örümcek gibi avlarını havada da yakalayabilirler.

    Kolibrilerin çoğu Güney Amerika’da olmak üzere tümü Yenidünya’da yaşayan 300’ü aşkın türü vardır. En iyi bilinen türlerinden yaklaşık 8 cm uzunluğundaki yakut gerdanlı kolibri (Archilochus colubris) kuzeyde Kanada içlerine kadar yayılmıştır. Erkeğin üst bölümleri yeşil, alt bölümleri yakut renkli gerdanı dışında, kahverengimsi gridir. Bu tür, ince lifleri ve likenleri örümcek ağlarıyla bağlayıp yaklaşık 3 cm genişliğinde tas biçimli bir yuva yapar. Dişi, yuvaya genellikle iki yumurta bırakır ve yumurtadan çıkan yavrularına büyük bir özenle bakar. Yutarak kısmen sindirdiği yumuşak böcekleri uzun ve hortum biçimindeki diliyle yavrularının açık gagalarından içeri püskürtür. Erkek, yavruların bakımına karışmaz.

    Bazı kolibri türleri daha iri yapılıdır. Örneğin Güney Amerika’nın batısında yaşayan dev kolibri (Patagona gigas) yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve 20 gram ağırlığındadır. Uzunluğu 21 cm olan kılıç gagalı kolibrinin (Ensifera erısifera) gagası ise gövdesinden uzundur.

Kolibri Resimleri