Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kollagen hastalıkları

  • Okunma : 615

Kollagen hastalıkları, Bağışıklık sisteminin anormal durumlarını ve bağdokusu ile kan damarlarının iltihaplanmasını içeren bir hastalıklar grubuna verilen ad. Kollagen hastalıkları (ya da koltagenoz) bulunan birçok hastanın kan plazmasında, özantikor (kişinin kendi proteinlerine ya da hücrelerine karşı ürettiği antikorlar) düzeylerinin önemli ölçüde yükselmiş olduğu görülür; bunun sonucu olarak ortaya çıkan antijen-antikor tepkimesi, birçok beden dokusunda iltihaplanmaya yol açar. Kollagen hastalıkları adı altında romatizmamsı eklem iltihabı, ateşli romatizma, döküntülü lupus, dermatomiyozit, düğümlü yaygın eklem iltihabı ve skleroderma toplanır.

Hem romatizmamsı eklem iltihabının, hem de ateşli romatizmanın başlıca belirtisi yaygın eklem ağrısıdır; ateşli romatizma aynı zamanda kalıcı kalp bozunlarına da yol açar. Döküntülü lupus beyni, eklemleri, böbrekleri,deriyive beden boşluklarının mukaoza zarlarını etkileyen bir özbağışıklık hastalığıdır. Dermatomiyozit en yaygın biçimde, kas ağrısıyla birlikte bir deri döküntüsü olarak görülür. Düğümlü yaygın eklem iltihabında atardamarların çeperleri tıkanır; sklerodermadaysa, kalın kollagen lif tabakaları çökelir (her iki hastalık organ işlevlerinin bozulmasıyla sonuçlanır).

Sklerodermanın henüz doyurucu bir tedavisi bulunmamakla birlikte, öbür kollagen hastalıkları ilaçlarla tedavi edilebilir. Romatizmamsı eklem iltihabı aspirin benzeri bileşiklerle, kortizon türevleriyle, altın tuzlarıyla, bağışıklık bastına ilaçlarla ve sıtma karşıtı ilaçlarla (ayrı ayrı ya da birlikte kullanılmalarıyla) tedavi edilebilir. Üst solunum yollarında bir streptokok enfeksiyonunun yol açtığı ateşli romatizma, antibiyotikler verilerek tedavi edilir. Döküntülü lupus, dermatomiyozit ve düğümlü yaygın eklem iltihabında da kortizon türevleriyle başarılı sonuçlar elde edilmiştir.