Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Komorolar

  • Okunma : 233
Komorolar Resim

Komorolar, Hint Okyanusu’nda, Afrika anakarasındaki Mozambik ile Madagaskar Adası arasında bulunan üç adadır. Bu adalarda Komorolar Federal İslam Cumhuriyeti adında bağımsız bir ülke yer alır.

    Eskiden Fransız sömürgesi olan Komoro Adaları, Büyük Komoro, Anjouan ve Moheli olmak üzere üç adadan oluşur. Adaların en yüksek noktası Büyük Komoro’daki Kartala Dağı’dır. Etkin bir yanardağ olan Kartala Dağı’nın yüksekliği 2.361 metredir. 1986’da nüfusu 21 bin olan başkent Moroni, Büyük Komoro Adası’nda yer alır. İkinci büyük kent, Anjouan Adası’ndaki yaklaşık 16.883 nüfuslu Mutsamudu’dur. Anjouan’ın orta kesiminde 1.595 metre yüksekliğinde bir yanardağ vardır. Anjouan’da doğal liman yoktur. Adaların en küçüğü olan Moheli’de verimli vadiler ve ormanlık yamaçlar yer alır.

    Komorolar’ın iklimi tropiktir. Yağışlı sıcak mevsimleri, kuru ve soğuk mevsimler izler. Koyun, keçi ve sığır beslenen adalarda, eski ormanların çoğu, vanilya, hindistancevizi, sisal, kahve ve kakao üretimi için kesilmiştir. Yoksul bir ülke olan Komorolar’da yetişen ürünler yeterli değildir. Bu nedenle dışarıdan çok miktarda yiyecek maddesi satın alınır. Ayrıca sağlık kurumlan ve sağlık personeli yeterli olmadığı için cüzam, sıtma ve verem gibi hastalıkların önü alınamamaktadır. Nüfusun neredeyse tamamı Müslüman’dır. Arapça ve Fransızca’nın resmi dil olduğu adalarda Svahili diline çok benzeyen Komor dili de konuşulur. Adaların Madagaskar ve Doğu Afrika ile deniz ve hava bağlantısı vardır.

    Komoro Adaları ilk kez 1500’lerin başında Portekizli bir haritacının dünya haritasında yer aldı. Buraya ayak basan ilk Avrupalı ise 1591’de James Lancaster adında bir İngiliz tüccar oldu. Adalar 19. yüzyılın ortalarında Fransızlar’ın eline geçinceye kadar Arap egemenliğinde kaldı. 1962’de içişlerinde özerklik tanındıktan sonra 1975’te Komorolar bağımsızlığına kavuştu. Komorolar’ın yakınındaki Mayotte Adası ise Fransa’ya bağlı kaldı. 1983’te Fransa, Komorolar’ın savunmasını üzerine aldı.

Komorolar'a İlişkin Bilgiler

Yüzölçümü: 1.862 km2.

Nüfus: 433.000 (1988).

Yönetim Biçimi: İslam cumhuriyeti.

Başkent: Moroni.

Doğal Yapı: Büyük Komoro'da 2.361 metre yüksekliğinde etkin bir yanardağ olan Kartala, Moheli'de ise ormanlar ve verimli vadiler bulunur.

Başlıca Ürünler: Manyok, muz, hindistancevizi, karanfil (baharat), vanilya.

Komorolar Resimleri