Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kral Madeni

  • Okunma : 272
Kral Madeni Resim

Kral Madeni, kalay ile kurşun ya da bakırı alaşımlayarak (karıştırarak) elde edilen, gümüşsü gri renkli bir metaldir. İlk olarak ortaçağda tabak, çanak yapımında kullanılmıştır. Avrupa’nın en iyi kral madeni ise İngiltere’deki Londra, York ve Newcastle’da üretilirdi. Bu metalin üretiminde kullanılan
kalay Cornwall’dan gelirdi. Üretilen alaşımlar ise Amerika’daki kolonilere satılıyordu. Tabak, tepsi, tuzluk gibi sofra takımlarının ve şık eşyaların yapımında kullanılan kral madeni kalay ve bakırdan hazırlanırdı; çanak, tas ya da şamdan gibi kaba eşyaların yapımında kullanılan alaşımda ise bakır yerine kurşun kullanılırdı.

    19. yüzyılda porselenden yapılmış ucuz eşyalar ve sofra takımları piyasaya çıkınca kral madeni giderek kullanılmaz oldu; ama günümüzde bazı ülkelerde kapaklı büyük bira maşrapaları hâlâ kral madeninden yapılmaktadır. Kral madeni kolayca erir ve bir kalıba dökülerek istenen biçime getirilebilir. Kapaklı maşrapalar da döküm yöntemiyle hazırlanır, daha sonra dövülerek biçimlendirilir. Kral madeninden yapılan eşyalar oldukça dayanıklı ve ucuzdur; ama çok yumuşak olduğundan kolayca eğrilebilir ya da ezilebilir.

Kral Madeni Resimleri