Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Krezüs

  • Okunma : 246

Batı Anadolu’daki Lidya devletinin son kralı olan ve yaklaşık İÖ 560-546 arasında ülkesini yöneten Krezüs’ün hangi tarihte nerede doğup, nerede öldüğü bilinmemektedir. Krezüs zenginliğiyle ünlüydü. Tarihte ilk kez onun zamanında altın ve gümüş para basıldığı söylenir. Dilimizdeki “Karun kadar zengin” deyimi bu kraldan kaynaklanmaktadır.

    Krezüs, Anadolu kıyısı boyunca birçok Yunan kentini ele geçirdi, bir yandan da Eski Yunanlılar’la ticareti sürdürdü. Yunan halkını ve onların yaşayışını beğenen Krezüs, tanrı Apollon’un Delfi’deki tapınağına armağanlar yolladı. Yunan gezginlerini sarayında ağırladı ve buyruğu altındaki Yunan kentlerinin bir ölçüde kendi kendilerini yönetmelerine izin verdi.

    Pers Kralı Kiros (Kuruş) Lidya’nın altın yataklarını ele geçirmeyi aklına koymuş olmasaydı, belki de sonunda Yunanlılar ile Lidyalılar Krezüs’ün yönetimi altında birleşeceklerdi. Krezüs, Kiros’un niyetini öğrenince Delfi’deki kâhine giderek savaşa girmek konusunda düşüncesini öğrenmek istedi. Kâhin ona, eğer savaşırsa güçlü bir imparatorluğun yıkılabileceğini söyledi. Krezüs bu uyarıyı, Pers hükümdarını yeneceği biçiminde yorumladı. Ne var ki, Sart’taki büyük savaşta yıkılan kendi imparatorluğu oldu.

    Yenilen kralın başına gelenlere ilişkin değişik söylentiler vardır. Bunlardan biri, Krezüs’ün kendini yanmakta olan bir odun yığını üzerine attığı, ama tanrı Apollon’un alevleri söndürmek için bir sağanak göndererek onu kurtardığı yolundadır. Bir başkasına göre, Kiros’un buyruğu üzerine, yakılması için hazırlıklar tamamlanır; alevler yükselirken Krezüs yüksek sesle Yunan devlet adamı ve şair Solon’un adını anar. Kiros ona böyle bir anda neden Solon’u andığını sorar. Krezüs de, bir zamanlar zenginliği ve mutluluğuyla övünürken, sonunun nasıl geleceğini bilmeden, kimsenin mutluyum diyemeyeceğini söylediği için Solon’u andığını anlatır. Bu açıklamadan çok etkilenen Kiros, Krezüs’ü odun yığınından çekip alır ve ona tahtını geri verir.