Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Ku Klux Klan

  • Okunma : 558

Ku Klux Klan, ABD'de gizli ırkçı dernek. Ayrılık Savaşı'ndan sonraki dönemde. Güney eyaletlerindeki beyazların, siyahlara temel yurttaşlık haklarının verilmesini önlemek için kurdukları Ku Klux Klan, 1866-1867 arasında gizli bir örgüt olarak çalışıp, siyahları korkutarak oy kullanmalarını önlemek amaçlı eylemlerle (beyaz bir kukuleta giymek; siyahların evlerinin önüne yanan haçlar dikmek, vb.) siyahlara dehşet saçtı. Özellikle Tennessee, Kuzey Carolina ve Güney Carolina eyaletlerinde etkinlik gösterip, gün geçtikçe şiddet eylemlerini artırdı (siyah önderlerin linç edilmeleri ya da asılmaları; siyahların evlerinin ateşe verilmesi; vb.). Başkan Ulysses S. Grant'in ordu birliklerini Ku Klux Klan üyesi olduğundan kuşkulanılan kişileri tutuklayıp, mahkemeye çıkarmakla görevlendirmesi üstüne, 1872'ye doğru ortadan kalktı.

XX. yy. başında eski bir metodist papaz olan W. Joseph Simons tarafından Atlanta'da yeniden canlandırılıp (1915), saldırılarını siyahların yanı sıra katoliklere, musevilere, sosyalistlere ve sendika üyelerine yöneltti. 1920'ye doğru üye sayısı iki milyonu aşıp, Güney, Batı ve Orta-Batı eyaletlerinde büyük bir siyasal güç haline geldi. 1928'de mahkeme kararıyla yasaklanıp 1960 yıllarında yeniden canlanarak, 1964'te Mississippi ve Alabama'da, 1965'te Louisiana ve Georgia'da siyahlara karşı birçok eylem düzenledi. 1960'tan sonra, önderlerinin çoğunun tutuklanmasıyla, etkinliğini yitirdi. Günümüzde (1994), birbirinden bağımsız çeşitli Ku Klux Klan topluluklarının toplam üye sayısının 10 000'in altında olduğu sanılmaktadır.

Not: Ku Klux Klan üyeleri, geleneksel giysileri içinde, Washington'da yaptıkları bir gösteri sırasında (1925). İlk olarak 1866'da ortaya çıkan Ku Klux Klan demeği, siyahların yurttaşlık haklarına kavuşmasını önlemek amaçlı eylemlerinde sık sık şiddete başvurmuş, dönem dönem yasaklanmasına karşın, gizli bir dernek olarak çalışmalarını günümüze kadar sürdürmüştür.