Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Küçük Hindistan Cevizi

  • Okunma : 234
Küçük Hindistan Cevizi Resim

Küçük Hindistan Cevizi, tropik bölgelere özgü bir ağacın (Myristica fragrans) baharat olarak kullanılan tohumlarıdır. Tohumlar yakıcı kokusu ve baharlı tadı nedeniyle çok eskiden beri gerek doğuda, gerek batıda değerli baharatlar arasında sayılmıştır. Günümüzde en çok anayurdu olan Moluk Adaları’nda (Baharat Adaları), ayrıca Batı Hint Adaları ve Brezilya’da üretilmektedir. Küçük hindistan cevizi çeşitli yiyecek ve içeceklere koku verici olarak katılır.

    Küçük hindistan cevizi ağacı kışın dökülmeyen yaprakları sayesinde yaz kış yeşil kalabilen ve 20 metreye kadar boylanabilen bir ağaçtır. Dikildikten sekiz yıl sonra meyve vermeye başlayan bu ağaçlar iyi bakıldığı zaman ortalama 25 yıl verimliliğini sürdürür. Açık sarı çiçeklerinin döllenmesiyle oluşan meyveler toplanmayıp bırakılırsa bütün bir mevsim dökülmeksizin ağacın üzerinde kalır.

    Altın sarısı rengiyle aynı bir kayısıyı andıran küçük hindistan cevizi meyveleri tümüyle olgunlaştığında ortadan ikiye yarılır ve içinden kırmızı renkli, etli bir kılıfla kaplı sert kabuklu tohumlar çıkar. Her meyvede küçük bir cevizi andıran tek bir tohum bulunur. Tohumlar, üzerindeki kılıf ayrıldıktan sonra, fırında iyice kurutulur ve kabuğu kırılarak içi çıkanlır. İşte baharat olarak yararlanılan bu bölümdür, ama çok sert olduğundan ancak rendelenerek kullanılabilir. Tohumları saran kırmızı renkli kılıftan da baharat olarak yararlanılır.

    Küçük hindistan cevizi tohumlarından, sıkılarak tereyağı kıvamında san bir yağ çıkarılır. Merhem gibi deriye sürülerek romatizma ağnlannı gidermek için kullanılan bu yağın yanı sıra, gene tohumlardan, gaz söktürücü olarak kullanılan uçucu bir yağ da çıkarılır. Aslında halk arasında küçük hindistan cevizinin gaz söktürmek amacıyla doğrudan kullanımı da çok yaygındır, bu amaçla özellikle bebeklerin mamalarına katılır. Oysa yüksek miktarları bebeklerde zehirlenmelere yol açabilir, bu nedenle de bu biçimde kullanılması tehlikelidir.

Küçük Hindistan Cevizi Resimleri