Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Lale Ağacı

  • Okunma : 218
Lale Ağacı Resim

Lale Ağacı, yaklaşık 200 yıl boyunca büyümesini sürdürerek 60 metreye kadar boylanabilen son derece gösterişli bir ağaçtır. Kuzey Amerika’nın orta ve doğu kesimlerinde kendiliğinden yetişen bu ağaç (Liriodendron îulipifera) manolyayla akrabadır. Nitekim, manolyanınkini andıran alımlı çiçeklerinden ötürü dünyanın pek çok yerinde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Aynı zamanda iri yapraklarla donanmış yaygın dalları sayesinde iyi bir gölge ağacıdır.

    Lale ağacının dimdik duran gövdesi düzgün oluklu gri bir kabukla örtülüdür. Ağaç, ilkbaharın sonuna doğru ya da yaz başında çanak biçimli iri çiçekler açar. Çevreye hoş bir koku yayan bu çiçeklerin parlak yeşil çanakyaprakları ve ortaya doğru turunculaşan sarı taçyaprakları vardır. Çoğu bitkinin tersine ucu sivri değil geniş kertikli ya da düz bir yapıda olan yaprakları sonbaharda altın sarısı bir renk alır. Dalların ucunda kozalaksı kümeler oluşturan kahverengi kuru meyveleri olgunlaştığında kuruyup parçalanarak yassı bölmelere ayrılır.

    Lale ağacının kolay işlenebilen ve iyi cila tutan açık renkli bir odunu vardır. Mobilya, kontrplak ve kutu yapımında kullanılan bu odundan kâğıt sanayisinde de yararlanılır.

Lale Ağacı Resimleri