Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kurtarma Gemisi

  • Okunma : 257
Kurtarma Gemisi Resim

Kurtarma Gemisi, denizde kazaya uğrayanları kurtarmak için kullanılan özel bir teknedir. Başka teknelerin devrilebileceği ya da batabileceği fırtınalarda bile yüzebilecek biçimde yapılmıştır. Acil durumlarda kullanılmak üzere gemilerin güvertelerine yerleştirilen türlerine cankurtaran sandalı denir. Daha büyük kurtarma gemileri kıyıdaki kurtarma işleri için hazır olarak limanlarda bekletilir. Birçok ülkede kurtarma gemisi hizmetleri özel birimler olarak düzenlenmiştir.

    Bir kurtarma gemisi, en kötü hava koşullarında denize çıkabilecek ve hasara uğradığı zaman bile görevini sürdürebilecek biçimde tasarlanır. Küçük şişirme botlardan, uzunluğu 21 metreye varan büyük teknelere kadar, çok çeşitli kurtarma gemileri vardır.

    1958’de yapılan 11 metre boyundaki Oakley adlı kurtarma gemisi, fırtınada devrilse bile kendi kendini düzeltiyordu. Tekne devrilince, safra tankındaki 1,5 ton su otomatik olarak denge tankına akıyor ve tekneyi düzeltiyordu. Önceleri ahşap olan kurtarma gemileri daha sonra çelikten yapılmaya başlandı. 20. yüzyıl başlarında buhar makinesiyle donatılmış, çelik gövdeli kurtarma gemileri kullanıldı. Fiberglas gövdeli kurtarma gemileri yapılması da denenmektedir.

    Günümüzde güvenlik nedeniyle çift motorlu olan kurtarma gemileri radar, radyo ve sonar aygıtlarıyla donatılmıştır. Kurtarma gemilerinde ip atma aygıtı, cankurtaran şamandırası, sedye, ilkyardım donanımı, acil durumda kullanılacak hazır yiyecekler ve bir tırmanma ağı da bulunur.

Kurtarma Gemisi Resimleri