Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kuzgun

  • Okunma : 245
Kuzgun Resim

Uzunluğu 66 santimetreyi bulan bayağı kuzgun (Corvus corcuc) yalnız kargagillerin (Corvidae familyası) değil, tüm ötücükuşların (Passeriformes takımı) da en iri üyesidir. Bazı lirkuşları ve saksağanlar daha uzun olmakla birlikte gövdeleri kuzgundan daha küçüktür. Tümüyle siyah olan bayağı kuzgun, karga gibi gaklamanın yanı sıra baharda gıdaklamaya benzer sesler de çıkarır.

    Kuzgunlar genellikle dağlık yörelerde ve deniz kıyılarında yaşar. Çalı çırpı ve toprak kullanarak kaya çıkıntılarında ya da bazen ağaç dallarında yaptığı yuvasını yosun, kıl ve yünle döşer. Dişi, yuvaya mavi ya da yeşilimsi, kahverengi lekeli 4-6 yumurta bırakır.

    Kuzgunların hasta ve yaralı koyunlara ya da kuzulara saldırıp öldürdükleri söylenir. Ama bu ender rastlanan bir durumdur. Kuzgunların temel besinini leşler ve tavşan gibi küçük memeliler oluşturur. Eğitildiklerinde bazı sözcükleri söyleyebilen bu kuşlar çok uzun ömürlüdür. Ortalama 15 yıl yaşayan bayağı kuzgunların bakım altında 69 yıl yaşadığı kayıtlara geçmiştir.

    Bayağı kuzgun Avrupa, Asya’nın kuzeyi, Kanada’nın ılıman bölgeleri ve ABD’nin kuzeyinde
yaşar. Türkiye’nin bütün bölgelerinde bulunur. Güney Afrika kuzgunu (Corvus albicollis) bayağı kuzgun kadar iri değildir. Ensesinde beyaz bir leke bulunan bu tür, evcil hayvanlara saldırdığı için özellikle çiftçiler tarafından öldürülmektedir.

Kuzgun Resimleri