Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

La Paz

  • Okunma : 216
La Paz Resim

Bir Latin Amerika ülkesi olan Bolivya’daki La Paz kenti, deniz düzeyinden 3.250-4.100 metre yüksekte kurulmuştur ve dünyanın en yüksek başkentidir. Bolivya’nın en büyük kenti ve yönetim merkezi olan La Paz’ın nüfusu 992.592’dir. (Bolivya’nın resmi başkenti Yüksek Mahkeme’nin bulunduğu Sucre kentidir.)

    Titicaca Gölü’nden güneydoğu yönüne akan La Paz lrmağı’nın açtığı derin ve geniş bir kanyonda yer alan La Paz kenti, Titicaca Gölü’nden 68 km kadar uzaktadır. İçinde bulunduğu kanyonun, yüksek Altiplano Yaylası’ndan esen soğuk rüzgârlardan koruduğu kentin iklimi kuru ve serindir.

    Adı İspanyolca barış anlamına gelen La Paz kentini İspanyol kâşifler 1548’de eski bir İnka köyünün bulunduğu yerde kurdu. La Paz yüzyıllar boyunca başta gümüş madeni olmak üzere, Altiplano’daki madenleri işleten madencilerin gereksinimlerinin karşılandığı başlıca merkez durumundaydı.

    18. ve 19. yüzyıllarda büyük bir ticaret merkezi olan La Paz’ın günümüzde Şili, Peru, Brezilya ve Arjantin ile demiryolu ve karayolu bağlantısı vardır. El Alto Havaalanı kentin yakınındaki yüksek yaylada kurulmuştur.

    La Paz’ın az sayıdaki dar ve dik yokuşlu eski sokaklarında sömürge olduğu dönemden kalma kırmızı kiremitli yapılar yer alır. Ama kanyondaki yer darlığı kentte çok sayıda modern gökdelen yapılmasına yol açmıştır. Cordillera Real Dağları’nın karla kaplı tepeleri, kentin arkasında düşsel bir görünüm oluşturur.

    La Paz Irmağı’nın kuzeydoğusundaki Murillo Alanı kentin yerel yönetim ve kültür merkezidir. Kentin modern katedrali, hükümet yapıları ve ulusal sanat müzesi de buradadır. Büyük kapalı çarşı buradan yalnızca birkaç cadde uzaktadır. Kentin iki üniversitesi ve bir arkeoloji müzesi de vardır.

    La Paz’daki başlıca sanayiler gıda, giyim, cam, ev eşyası ve elektrikli aletlerdir.

La Paz Resimleri