Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Lahey

  • Okunma : 217
Lahey Resim

Lahey, Hollanda’nın başkenti olmamasına karşın, hükümet merkezi ve zengin Güney Hollanda bölgesinin merkezidir. Ayrıca Hollanda Parlamentosu’nun da toplandığı kenttir. Hollanda dilinde ’s-Gravenhage ya da kısaca Den Haag olarak anılan bu kent aynı zamanda Amsterdam ve Rotterdam’dan sonra ülkenin üçüncü büyük kentidir.

    Gittikçe genişleyen Lahey, 6 km ötedeki Kuzey Denizi kıyısında, kumullar üzerinde yer alan Scheveningen balıkçı köyünü de içine alır. Öbür Hollanda kentlerinin tersine, surlarla çevrili olmayan Lahey’in çevresine 17. yüzyılda korunması için bir kanal ağı yapılmıştı. Büyük bir yerleşim yeri olmasına karşın, Napolyon Savaşlarinda Fransız işgaline uğrayıncaya kadar Lahey, “Avrupa’nın en büyük köyü” olarak anılıyordu. Bu yerleşim bölgesi 13. yüzyılda Kont II. Willem’in yaptırdığı şato çevresinde genişledi. ’s-Gravenhage “Kontların özel topraklan” anlamına gelmektedir.

    Kentin en eski kesiminde bir gölün çevresinde kümelenmiş resmi yapılar ve 13. yüzyılda Kont II. Willem’in yaptırdığı Şövalye Binası vardır. Bu binada her yıl eylül ayında kral ya da kraliçe Hollanda Parlamentosu’nu açar. Gölün bir köşesinde de Rembrandt, Peter Paul Rubens ve Frans Hals gibi ünlü Hollandalı ressamların tablolarının küçük ama çok değerli bir koleksiyonunu barındıran Mauritshuis vardır. Birçok koru ve parkın bulunduğu Lahey’de Huisden Bosch (korudaki ev) adı verilen krallık sarayı, bir zamanlar kıyı boyunca uzanan kayın ve meşe ormanından kalan ağaçlar arasındadır.

    Denize doğru uzanan ağaçlıklı bir caddenin yanında 1913’te ABD’li çelik kralı Andrew Carnegie’nin yaptırmış olduğu Barış Tapmağı yer alır. 1899 ve 1907’de Lahey’de iki önemli uluslararası barış konferansı düzenlendi. Bu konferanslarda silahsızlanma ve zehirli gazlar gibi kimyasal silahların kullanımını önlemek için çalışmalar yapıldı. Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Adalet Divaninin merkezi Barış Tapmağı’ndadır. Çeşitli ülkeler arasındaki anlaşmazlıklar burada görüşülür.

    Bir yönetim, ticaret ve bankacılık merkezi olan Lahey’de fabrika sayısı azdır. Buna karşılık birçok petrol ve havayolu şirketinin merkezleri Lahey’dedir. II. Dünya Savaşı’nda birçok yapı yerle bir olurken, kentin tarihi merkezi fazla zarar görmedi. Lahey’in nüfusu 443.961’dir (1986).

Lahey Resimleri