Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Lama (hayvan)

  • Okunma : 227
Lama (hayvan) Resim

Lama (Lama glama), alpaka (Lama pacos), vikunya (Lama vicugna) ve guanako (Lama guanacoe) devegillerin Güney Amerika’da yaşayan birbirine yakın akraba dört türüdür. Hörgüçsüz olan bu otçul hayvanlar deveden çok, uzun bacaklı ve uzun boyunlu bir koyuna benzer. Yüzyıllar önce Güney Amerika Yerlileri tarafından evcilleştirilen lama ve alpakanın bilinen hiçbir yabanıl örneği yoktur. Bu hayvanlar sürüler halinde yüksek yaylalarda yaşar.

    Lama yakın akrabaları arasında en iri olanıdır. Omuz yüksekliği 1,2 metre dolayına ulaşır. Postu genellikle açık kahverengi, bazen kahverengi ya da siyah beneklidir. Keskin ve sert toynakları sarp dağ yollarında yere sağlam basmasını sağlar. İspanyollar 16. yüzyılda Güney Amerika’ya geldiklerinde, atları olmayan İnkalar’ın, eşyalarını taşırken lamaları kullandıklarını gördüler. İnkalar ayrıca lamaların etini yiyor, yapağısından giysi yapıyor, kurumuş dışkılarını yakıt (tezek) olarak kullanıyorlardı. Lama yünü alpakanınki kadar değerli değildir.

    Bugün bile yük hayvanı olarak kullanılan lamalar katır gibi inatçılığıyla ünlüdür. Yorulduğunda yere yatarak zorlanmaya karşı koyar, kızdıklarında ya da tehlike karşısında tekme atar, kısmen sindirdikleri besinleri tükürürler.

    Guanako ve vikunyalar dağlarda küçük sürüler halinde yaşayan yabanıl hayvanlardır. Vikunyalar çok ince ve ipeksi yünleri için aşırı ölçüde avlandıklarından, şovları tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Lama (hayvan) ResimleriLama (hayvan)Lama (hayvan)