Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Misk Kedisi

  • Okunma : 230
Misk Kedisi Resim

Misk Kedisi adıyla tanınan etçil memelilerin kediyi andıran bir görünüşü vardır. Ama evcil kedi, aslan ve kaplan gibi hayvanları içeren kedigillerin (Felidae familyası) değil, kuyruksürenlerin yer aldığı Viverridae familyasının üyesidir. Öte yandan kuyruklarının dibine yakın bölgede miske benzer yağlı ve sarı bir madde üreten salgıbezleri vardır. Misk kedileri bu keskin kokulu salgıyı, yaşamak üzere seçtikleri ve gerektiğinde rakiplerine karşı savunacakları bölgelerinin sınırlarını işaretlemek için kullanırlar. Eskiçağlarda Asya ve Afrika’da hem parfüm, hem de ilaç yapımında kullanılan bu madde, günümüz parfüm sanayisinin önemli bir hammaddesidir.

    En tanınmış türlerinden Afrika misk kedisinin (Viverra civetta) uzunluğu, kuyruğu dışında 90 santimetreye yaklaşır. Kabarık tüylü kuyruğu ise biraz daha kısa, kaba postu boz üstüne sarı kırçıllı, ayrıca siyah benekler ve çizgilerle bezelidir.

    Misk kedilerinin çoğu Hindistan’da ve öbür Asya ülkelerinde yaşayan yaklaşık 20 türü vardır. Bunlar genellikle daha küçük yapılı ve postları beneklerden çok çizgilerle bezeli hayvanlardır. Misk kedileri ağaç kovuklarında, kayalar arasında ve yerdeki oyuklarda barınır, geceleri dolaşmaya çıkarak kemiricileri, kuşları ve böcekleri avlar, meyveyle de beslenirler. Afrika misk kedisinin yanı sıra ender
rastlanan Kongo misk kedisi (Osbornictis piscivora) de iyi yüzücüdür.

    Misk kedilerinin akrabalarından olan genetlere Afrika’nın büyük bölümünde rastlanır. İçlerinden bayağı genet (Genetta genetta) Avrupa’nın güneyine ve Asya’nın güneybatısına kadar yayılmıştır. Uzun ve ince yapılı olan bu hayvanların postu koyu beneklerle kaplıdır.

    Aynı familyada yer alan linsang (Prionodon cinsi) ve binturong (Arctictis binturong) Güneydoğu Asya’ya özgü, miskkedisine benzer hayvanlardır. Binturong kavrayıcı kuyruğu sayesinde ağaçlara kolayca tırmanabilir.

Misk Kedisi Resimleri