Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Leipzig

  • Okunma : 217
Leipzig Resim

Leipzig, Almanya'nın ikinci büyük kentidir. Berlin’in 180 km kadar güneybatısında, Almanya’nın kuzeyini kaplayan büyük ovanın güney kıyısındadır.

    Leipzig eski bir iç kentle onu çevreleyen modern yerleşmelerden oluşur. Eski kentte 16. ve 17. yüzyıllardan kalma sivri çatılı evler vardır. Kentin bu bölümü dar sokaklarıyla bir labirente benzer. 13. yüzyıldan kalma ve II. Dünya Savaşı’ndan sonra onarılan Thomaskirche (Aziz Thomas Kilisesi) kentin önemli tarihsel yapılarındandır. Bu kilisede koro yöneticiliği yapan ünlü besteci Johann Sebastian Bach aynı zamanda kendi müziğini de seslendirirdi. Leipzig’de ölen Bach’ın mezarı Thomaskirchen’dedir.

    Leipzig, 1409’da kurulan üniversitesinin yanı sıra, Alman edebiyatının ve müziğinin merkezi oluşuyla da ülke kültüründe büyük önem taşır. Besteci Richard Wagner Leipzigli’ydi. Büyük şair Goethe de Leipzig Üniversitesinde öğrenim görmüştü.

    Leipzig’de 12. yüzyıldan beri yılda iki kez düzenlenen ticaret fuarları kentin yabancı ülkelerde tanınmasını sağladı. Günümüzde de her yıl açılan Leipzig Fuarı, dünyanın her yerinden iş ve bilim adamlarının ilgisini çekmektedir. 19. yüzyıl başlarında basımcılıktaki gelişme sonucu kentte büyük bir kültürel canlanma oldu. Alman kitap ticaretinin merkezi durumuna gelen Leipzig’de 200 kadar
basımevinin yanı sıra pek çok kitabevi ve kütüphane bulunur. Ayrıca kimyasal maddeler, boya, dokuma, inşaat makineleri, takım tezgâhları, elektrikli ve elektronik aletler, müzik araçları üreten fabrikalar vardır. Almanya’nın ilk demiryolu 1839’da Leipzig-Dresden arasında açılmıştı. Dünyanın en büyük tren istasyonlarından birinin bulunduğu kent, bugün de önemli bir kara ve demiryolu kavşağıdır.

    Ortaçağda önemli bir ticaret merkezi durumuna gelen Leipzig sık sık yabancı orduların saldırısına uğradı ya da kuşatıldı. Rusya, Prusya, Avusturya ve İsveç birlikleri Fransa İmparatoru Napolyon’u Ekim 1813’te Leipzig yakınlarında yenilgiye uğratmıştı. Leipzig önemli bir sanayi merkezi ve demiryolu kavşağı olması nedeniyle II. Dünya Savaşı’nda ağır biçimde bombalandı; kentteki yapıların dörtte biri yıkıldı. Savaştan sonra Doğu Berlin, Alman Demokratik Cumhuriyeti’nin başkenti oldu. Leipzig ise eskiden olduğu gibi ülkenin ticaret, bilim, sanat ve kültür merkezi olma durumunu korudu.

    Kentin nüfusu 553.660'tır (1986).

Leipzig Resimleri