Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Levrek

  • Okunma : 218
Levrek Resim

Denizlerde ve tatlı sularda yaşayan değişik familyalardan birçok balığa levrek adı verilmiştir. Bu balıklar birbirlerine az çok benzer. Ama onları aynı ad altında birleştiren ortak özellik görünüş benzerliğinin ötesinde beyaz ve çok lezzetli olan etleridir.

    Deniz levrekleri Moronidae familyasını oluşturan bir düzine dolayında balık türüdür. Genellikle ılıman ve tropik bölge denizlerinin sığ kesimlerinde yaşayan bu balıklardan bazıları denizle bağlantılı acı ve tatlı sulara da girer. Gövdeleri mekik biçiminde ve yanlardan az basık, solungaç kapakları ikişer yassı dikenli, pulları oldukça iridir. Genellikle sırtları mavimsi, yanları beyaz, karınları daha parlak beyazdır. Birbirinden ayrı iki sırt yüzgecinin önde yer alanı tümüyle sert diken ışınlardan (yüzgeç dikenleri) oluşur. Deniz levrekleri en lezzetli ve ticari değeri en yüksek balıklar arasında yer alır.

    Türkiye’yi çevreleyen bütün denizlerde ve Atlas Okyanusu’nun doğu kıyılarında yaşayan düz ya da bayağı levreğin (Dicerıtrarchus labrax) uzunluğu en çok 1 metre, ortalama 20-55 santimetredir: Türkiye’yi çevreleyen sulardan yalnız Ege Denizi ve Akdeniz’de yaşayan benekli levrek (Dicerıtrarchus punctatus) ise 70 cm uzunluğu aşmaz. Bayağı levrekten sırt ve yanlarında bulunan siyah beneklerle ayırt edilebilir. Çizgili levrek (Morone saxitilis) Atlas Okyanusu’nun Kuzey Amerika kıyılarında yaşar. Ağırlığı 45 kilograma ulaşabilen bu tür Büyük Okyanus kıyılarına da götürülmüştür. Deniz levrekleri, tatlı su levrekleri gibi yırtıcı balıklardır. Küçük balıklar, kabuklular ve yumuşakçalar temel besin kaynaklarını oluşturur.

Tatlı Su Levrekleri

Percidae familyasından birçok balık türü tatlı su levreği adıyla tanınır. Bu balıkların da öndeki diken ışınlı olmak üzere, iki sırt yüzgeci vardır. Uzun levrek ya da bayağı sudak (,Stizostedion lucioperca) Avrupa’nın orta ve doğusu ile Asya’nın batı kesimlerinde yaşar. Uzunluğu 1 metreyi aşabilir. Avrupa’nın hemen her yerine insan eliyle yayılmış olan bu tür Türkiye’de doğal olarak bulunduğu akarsu ve göllerin yanı sıra birçok göl ve gölete de götürülerek üretilen değerli bir tatlı su balığıdır.

    Avrasya’nın kuzey kesimlerinde yaygın olan bayağı tatlı su levreği (Perca fluviatilis) ve Kuzey Amerika’da yaşayan sarı tatlı su levreği (Perca flavescens) daha çok yavaş akan ırmaklarda görülür. Önceki tür, Türkiye’de Marmara Bölgesi’nden Karadeniz Bölgesi’nin Samsun yöresine kadar uzanan kesiminde yaşar. Uzunluğu en çok 50 cm dolayında, gövdesi yeşilimsi esmer, enine koyu bantlı, sudağa göre daha kalın yapılı ve burnu daha küttür. Sarı tatlı su levreği ise genellikle 10-30 cm uzunluğundadır ve gövdesinde koyu bantlar bulunmakla birlikte rengi sarıya çalar.

    Anayurdu Kuzey Amerika olan kara levrekler (Micropterus cinsi) birçok Avrupa ülkesine de götürülmüştür. Bu balıkların sırtında diken ışınlı bölümüyle yumuşak ışınlı bölümü belirgin biçimde ayrılmış tek bir yüzgeç bulunur.

Levrek Resimleri