Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Leyla Gencer

  • Okunma : 274
Leyla Gencer Resim

(doğumu 1923). Dünyaca ünlü Türk sopranosu Leyla Gencer İstanbul’ da doğdu. İstanbul İtalyan Lisesi’ni bitirince İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girdi. Elvira de Hidalgo ile Giannina A. Lombardi’den şan dersleri aldı. 1946’dan başlayarak üç yıl boyunca İstanbul Şehir Korosu’nda solocu olarak çalışan Gencer, 1949’da Ankara Devlet Operası’nın sınavını kazanınca Ankara’ya gitti. Burada, Pietro Mascagni’nin Cavalleria rusticana adlı operasında, köylü kızı Santuzza rolüyle ilk kez başrole çıktı.

    1951’de Eugen d ’Albert’in Tiefland operasının Türkiye’deki ilk sahnelenişinde oynadığı Martha rolüyle büyük başarı kazandı ve ertesi yıl İtalya’ya gitti. Kısa sürede İtalyan müzik çevrelerinin dikkatini çekti. Bir yıl sonra Milano’daki La Scala Operası’nda sahneye çıkarak,bu ünlü kuruluşta rol alan ilk Türk solocusu oldu. 1954’te Napoli’nin San Carlo Tiyatrosu’nda sahnelenen Madame Butterfly operasında rol aldı ve o yılların ünlü yönetmeni Tullio Serafin'le çalışmaya başladı.

    Bu yıllardan başlayarak çalışmalarını bütünüyle yurtdışında sürdüren Leyla Gencer Münih, Viyana, San Francisco, Roma ve Venedik operalarında sahneye çıktı. Floransa ve Salzburg gibi kentlerde düzenlenen dünyanın ünlü festivallerine konuk sanatçı olarak katıldı. Dünyanın en ünlü konser salonlarından olan Londra’nın Albert Hail ve New York’un Carnegie Hail salonlarında konser ve resitaller verdi.

    Milano La Scala Operası’nda çalışırken 1957’de primadonnalığa (başkadın opera sanatçılığı) yükselen Leyla Gencer, özellikle Donizetti, Bellini, Puccini ve Verdi operalarındaki özgün yorumuyla büyük övgü kazandı ve dünyanın belli başlı sopranoları arasında yer aldı. Birçok uluslararası ödül ve nişan kazanmış olan Leyla Gencer, 1960’tan sonra repertuarına aldığı Rus operalarıyla da büyük ilgi gördü. Gencer’in sanat yaşamı üzerine, Leyla Gencer: Romanzo vero di una prima donna (“Leyla Gencer: Bir Primadonnanın Gerçek Romanı”) adıyla bir kitap yayımlanmıştır.

Leyla Gencer Resimleri