Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Liechtenstein

  • Okunma : 366
Liechtenstein Resim

Liechtenstein, Avrupa’da, İsviçre ile Avusturya arasında denize kıyısı olmayan küçük bir prensliktir. Batı sınırı boyunca akan Ren Irmağı, ülkeyi İsviçre’den ayırır. Liechtenstein, Tirol Alpleri’nin bir parçasıdır. Ülkenin büyük bir bölümü dağlıktır, 2.500 metreyi aşan doruklar vardır. İklimi ılımandır.
Sığır besiciliği ve tahıl üretiminin yanı sıra, dağ yamaçlarındaki verimli topraklarda üzüm ve meyve yetiştirilir. Ülkede sanayi gelişmiştir. Başlıca sanayi kolları metal eşya, duyarlı ölçü aletleri, gıda, ilaç ve deri işlemeciliğidir. İsviçre’yi Avusturya’ya bağlayan demiryolu, Liechtenstein’den geçer.

    Ortaçağda, Ren Irmağı’nın suladığı bu bölgeye, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu’na bağlı Schellenberg ve Vaduz feodal beylikleri egemendi. Bu iki beylik 1719’da Liechtenstein prenslerinin yönetimi altında birleşti.

    Ülke 1815-66 arasında Alman Konfederasyonuma bağlı kaldı; 1866’da bağımsızlığına kavuştu. Liechtenstein’da resmi dil Almanca’dır. Halkın çoğunluğu Katolik’tir. Posta, haberleşme ve bazı sağlık hizmetleri İsviçre tarafından sağlanır. Kendine özgü bir para birimi yoktur, İsviçre frankı kullanılır. Meşruti monarşiyle yönetilen Liechtenstein’da prenslik babadan oğula geçer. Ülkede halkın seçtiği 15 üyeden oluşan tek meclisli bir parlamento vardır.

Liechtenstein'a İlişkin Bilgiler

Yüzölçümü: 160 km2.

Nüfus: 27.490 (1987).

Yönetim: Tek meclisli meşruti monarşi.

Başkent: Vaduz.

Doğal Yapı: Orta Alpler'in bir bölümünü oluşturan engebeli bir alanın üzerinde yer alır. Dağların 2.500 metreyi aşan dorukları yıl boyunca karla kaplıdır. Alçak kesimlerde yaprak dökmeyen ağaçların oluşturduğu ormanlar ve Alpler'e özgü çiçekler görülür.

Başlıca Ürünler: Makine, duyarlı ölçü aletleri, tahıl ve şarap.

Eğitim: İlköğrenim zorunludur ve okuryazarlık oranı yüzde 100'dür.

Liechtenstein Resimleri