Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Seyşeller

  • Okunma : 279
Seyşeller Resim

Seyşeller, ekvatorun güneyinde, Afrika’nın doğu kıyılarına 1.600 km uzaklıkta, Hint Okyanusu’nda küçük bir adalar topluluğudur. En yüksek noktası 910 metre olan Mahe, Seyşeller’in en büyük adasıdır. Tüm adaların toplam yüzölçümünün üçte birini kapsar. Daha sonra büyüklük sırasıyla Praslin, Silhouette, La Digue ve açıklardaki mercanadaları gelir. Mercanadaları düz olup deniz düzeyinden ancak birkaç metre yüksekliktedir. Seyşeller’in yıl boyunca fazla değişim göstermeyen yumuşak ve sağlıklı bir iklimi vardır. Adalar kasırgaların etki alanının dışındadır.

    Mahe ve Silhouette adalarının tropik ağaçlardan ve çiçeklerden oluşan zengin bir bitki örtüsü vardır. Kıyı kesimleri hindistancevizi ağaçlarıyla kaplıdır. Hindistancevizi ağacının özel bir türü olan coco de mer, dünya üzerinde yalnızca Praslin ve Curieuse adalarında yetişir. Boyu 30 metreye ulaşan ve meyvelerinin her biri 20 kg ağırlığında olan bu ağacın en ilginç özelliği, yakınında başka hiçbir ağacın yetişmemesidir.

    Seyşeller’in 1500’lerde Portekizliler tarafından keşfedildiği sanılmaktadır. Ama Fransızlar 1744’te adaları ele geçirerek sömürgeleştirinceye kadar buralara yerleşen olmadı. Adalara, Fransa Kralı XV. Louis’nin maliye bakanı olan Moreau de Sechelles’in adı verildi. Napolyon Savaşlarından (1804-15) sonra Paris Antlaşması’yla adaları ele geçiren İngilizler, adını da Seychelles olarak değiştirdiler. Adalar 1976’da İngiliz Uluslar Topluluğu’na bağlanarak Seyşeller Cumhuriyeti adını aldı.

    Adalarda nüfusun büyük çoğunluğunu Fransızlar ile onların Mauritius ve Doğu Afrika’dan getirdiği kölelerin soyundan gelenler oluşturur. Ayrıca İngiliz, Çinli ve Hintli azınlıklar vardır. Bunlar daha çok ticaretle uğraşır. Resmi dil Fransızca, İngilizce ve Kreol dili olmakla birlikte, halkın büyük bölümü Kreol dili konuşur. Nüfusun yüzde 90’ı Katolik’tir. Adalarda yetişen başlıca ürünler ekmekağacı, muz, sebze, şekerkamışı, mısır ve kahvedir. Ayrıca dışarıya satmak amacıyla hindistancevizi, kopra, tarçın ve vanilya üretilir. Doğu Afrika ülkelerine ve Sri Lanka’ya tuzlanmış balık satılır. Nüfusun yaklaşık dörtte biri başkent Victoria’da yaşar. 1971’de Mahe’de uluslararası bir havaalanı açılmasından bu yana gelişmekte olan turizm önemli bir gelir kaynağıdır. Aldabra Mercanadası’nda yaşayan az sayıdaki dev kara kaplumbağası, yeşil kaplumbağa ve firkateyn kuşu, İngiliz Kraliyet Derneği’nce koruma altına alınmıştır.

Seyşeller’e İlişkin Bilgiler

Yüzölçümü: 453 km2.

Nüfus: 67.100 (1989).

Yönetim: İngiliz Uluslar Topluluğu'na bağlı, tek meclisli, tek partili cumhuriyet.

Başkent: Victoria (Mahe Adası üzerindeki tek kent). Doğal Yapı: Mercanadalarıyla birlikte toplam 89 adadan oluşur. En büyük ada Mahe'dir. Adaların üçte biri dağlıktır.

Başlıca Ürünler: Kopra (kurutulmuş hindistancevizi içi), tarçın yapraklarından çıkartılan yağ, tarçın, patchouli (parfüm yapımında kullanılır), vanilya, guano (deniz kuşu gübresi).

Eğitim: Dokuz yıllık ilköğretim parasız ve zorunludur.

Seyşeller Resimleri