Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Los Angeles

  • Okunma : 225
Los Angeles Resim

Güney California’daki Los Angeles kenti, New York’tan sonra ABD’nin ikinci büyük kentidir. 1.202 km2’lik bir alanı kaplayan Los Angeles, dünyanın en büyük yüzölçümlü kentlerinden biridir; nüfusu 3.259.300’dür (1986).

    Los Angeles, San Gabriel Dağları ile Büyük Okyanus arasındaki geniş bir kıyı ovasına kurulmuştur. Yıl boyunca ılıman bir iklimi olan kentte sis eksik olmaz.

    Kentin ilk kurulduğu alanı da kapsayan Los Angeles kent merkezi, günümüzde kentin doğu bölümünde kalmıştır. Burası bir iş ve alışveriş merkezi olmanın yanı sıra, Old Plaza’daki ve Olvera Sokağı’ndaki Meksika dükkânları ve lokantalarıyla çok renkli bir yerdir. Kentin en yüksek gökdeleni olan 262 metre yüksekliğindeki United California Binası ve sanat gösterilerinin yer aldığı Müzik Merkezi de bu bölgededir. Japonlar’ın oturduğu Little Tokyo ve kentteki Çinliler’in yaşadığı Chinatown da kent merkezinin yakınındadır.

    Los Angeles kent merkezinin batısında, Wilshire Bulvarı çevresinde birçok modern yapının ve şık mağazanın bulunduğu önemli bir alışveriş merkezi vardır. Sinema ve televizyon sanayisinin merkezi olan. Hollywood ve gece kulüplerinin yer aldığı Sunset Bulvarı da buradadır. Film yıldızlarının yaşadığı Beverly Hills, Batı Los Angeles’tedir. Beverly Hills’in yanında çok büyük bir iş ve alışveriş merkezi olan Century City yer alır. Kenti bölen Santa Monica Dağlan’mn kuzeyinde 1 milyondan fazla kişinin yaşadığı San Femando vadisi vardır.

    Los Angeles lçent merkezinin güneyinde Güney California Üniversitesi’nin de bulunduğu kıyı ovası yer alır. Kıyıda Los Angeles yapay limanı ile Long Beach limanı vardır. Günümüzde müze ve otel olarak kullanılan ünlü İngiliz transatlantiği Queen Mary'nin yanı sıra, ünlü havacı ve sanayici, milyoner Howard Hughes’in tasarlayıp yaptığı ve 1947’de yalnız bir kez uçan zamanının en büyük uçağı Spruce Goose da Los Angeles limanında görülebilir. Dünyanın en büyük osenaryumu (okyanus akvaryumu) olan Marineland’in bulunduğu Palos Verdes Yarımadası, Los Angeles limanının batısında yer alır. Yarımadanın kuzeyinde ise dünyanın en büyük yat limanı olan Marina del Rey vardır.

    Kentin öbür ilgi çekici yerleri arasında, bir açık hava konser alanı olan Hollywood Bowl ile film setlerinin ve ünlü filmlerin, televizyon dizilerinin çekiminden sahnelerin görülebildiği Üniversal Stüdyoları sayılabilir. Güneydoğuda, kent sınırlannın ötesinde büyük eğlence merkezi olan Disneyland kurulmuştur.

    Los Angeles’te birçok değişik bölgeden gelmiş insanlar yaşar. Nüfusun yaklaşık yüzde 28’ini Latin Amerika ve özellikle Meksika kökenliler oluşturur. Siyahlar yüzde 17, AsyalIlar yüzde 7’dir. Nüfusun geri kalanı genellikle Avrupa kökenlidir. Irk çatışmalarına sahne olan kent, günümüzde de Latin Amerika kökenliler ve Siyahlar arasındaki yüksek işsizlik oranının doğurduğu sorunlarla karşı karşıyadır.

    ABD’nin ikinci büyük sanayi kenti olan Los Angeles aynı zamanda büyük bir uzay sanayisi merkezidir. Film sanayisinde 1940’lara göre bir düşüş olmasına karşın Holywood, çoğu televizyon filmi olmak üzere, film üretimini sürdürmektedir ve bu sanayi kentin en önemli gelir kaynağıdır. Los Angeles ABD’nin popüler müzik sanayisinin de merkezidir.

    Los Angeles’te petrol çıkarılır ve işlenir. Giyim, elektronik, otomobil, basım, yayım, mobilya, kimya ve gıda sanayileri öbür önemli sanayi dallarıdır. Kentteki bir başka önemli sanayi dalı da turizmdir. Los Angeles ABD’nin Büyük Okyanus kıyısındaki en önemli limanıdır. Los Angeles Havalimanı dünyanın en işlek üçüncü havalimanıdır. Çok fazla özel arabanın olduğu kentte, çok katlı, yaygın bir karayolu ağı kurulmuştur. Toplu ulaşım hizmetleri ise yetersizdir. Hava kirliliğini ve trafik tıkanıklığını azaltmak amacıyla kent içi otobüs taşımacılığının geliştirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

    İspanyol göçmenlerinin 1781’de kurduğu Los Angeles, 1850’de ABD’ye katıldığı zaman kentte 1.610 kişi yaşıyordu. 1900’de nüfusu 100 bini aşan kent, ılık ve güneşli iklimi nedeniyle 20. yüzyılın başlarında film sanayisinin merkezi oldu.

Los Angeles Resimleri