Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Lotus

  • Okunma : 232
Lotus Resim

Alımlı çiçekleri nedeniyle çok eskiçağlardan beri çeşitli toplumlarda bereket, doğum, cinsellik, saflık simgesi olarak kabul edilen ve pek çok efsaneye konu olan lotuslar, nilüferlere benzeyen su bitkileridir. Bunların en yaygınlarından biri olan Mısır lotusu (Nymphaea lotus) tropik bölgelerdeki göllerde yetişir. Suyun üzerinde yüzen iri ve kalın yapraklarının genişliği bazen 60 santimetreye ulaşır. Kenarları dişli bir özellik gösteren bu yaprakların üst yüzü mumsu bir katmanla, altı ise tüylerle kaplıdır. Beyaz taçyapraklardan oluşmuş iri ve albenili çiçekleri vardır.

    Hindistan ve Çin’e özgü bazı dinsel resimlerde Buda genellikle büyük bir lotus çiçeğinin içinde otururken betimlenir. İşte bu çiçek Hindistan ve Çin’in çeşitli kesimlerindeki bataklık ve sığ sularda.yetişen Hint lotusudur (Nelumbo nucifera). Bu ülkelerde çok eskiçağlardan beri kutsal sayılan Hint lotusunun hem yaprakları, hem de açık pembe çiçekleri su yüzeyinden yukarıya doğru yükselir. Keşmir’de tohumlarından besin olarak yararlanılır. Buna çok yakın bir tür olan Amerika lotusu (Nelumbo pentapetala) ise sudan yukarı uzanan sarı çiçekleriyle ayırt edilir.

    Üçü de nilüfergiller (Nymphaeaceae) familyasından olan bu lotus türleri botanik bahçelerinin seralarındaki havuzlarda yaygın olarak yetiştirilir.

Lotus Resimleri