Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Lüfer

  • Okunma : 218
Lüfer Resim

Sıcak ve ılıman denizlerde yaşayan lüfer (Pomatomus saltatrix), sık sık küçük balık sürülerinin peşine düşerek kıyılara iyice yaklaşan yırtıcı bir balıktır. Yanlardan hafifçe basılmış ince uzun gövdesi, iki sırt yüzgeci ve çatallı kuyruğuyla çok hızlı yüzer. Sırtı mavimsi yeşil, yanları daha açık renk, karnı
beyaz ve gümüş gibi parıltılıdır. İri ağzında küçük, ama çok keskin dişler bulunur. Sürüler halinde avlanırken doymak bilmez iştahıyla hamsi, sardalye, gümüş, istavrit gibi küçük balık sürülerine saldırır. Yazın sığlıklara girmekle birlikte kışın 200 metreye ulaşan derinliklere çekildiği sanılmaktadır. Yeryüzünün birçok yerinde büyük çapta avlanan, eti çok lezzetli ve ekonomik değeri yüksek bir balıktır.

    Lüfer, Türkiye’yi çevreleyen bütün denizlerde bulunur. Sonbaharın başlarından yaz aylarına kadar Karadeniz’den İstanbul Boğazı yoluyla Marmara Denizi’ne, bir bölümü de Çanakkale Boğazı’ndan Ege Denizi’ne geçer. Mayıs başlarında daha hızlı bir yolculukla bu kez ters yöne göç ederler. Uzunlukları 110 santimetreye, ağırlıkları 12 kilograma ulaşabilir. Türkiye’de en değerli sofra balıklarından biri olan lüferin değişik zamanlarda değişik uzunluklarda yakalanması ve irileştikçe tadının değişmesi, bu türe değişik adlar verilmesine yol açmıştır. Genellikle 10 santimetreye kadar olanlarına defneyaprağı, 11-16 cm arasındakilere çinekop, 17-20 cm arasındakilere sarıkanat, 21-30 cm arasındakilere lüfer, 30 santimetreden büyük olanlara da kofana denir.

Lüfer Resimleri