Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Pirana

  • Okunma : 230
Pirana Resim

Güney Amerika’daki akarsularda yaşayan, küçük ama yırtıcılığıyla ünlü bir düzineyi aşkın balık türü pirana adıyla tanınır. Bu balıklar tetralar gibi, saldırgan olmayan çok renkli birçok akvaryum balığının akrabasıdır. Piranalar çok geniş bir alanı kaplayan Amazon havzasındaki akarsularda ve Orinoko gibi yakınındaki ırmaklarda yaşar. İçlerinden 4-5 tür özellikle tehlikelidir.

    Pirana’nın en belirgin özelliği iri ve sivri dişleridir. Güçlü kaslara bağlı alt ve üstçenelerde sıralanmış olan ustura gibi keskin bu dişler ağız kapandığında birbirlerine sıkıca kenetlenir. Böylece pirana kendinden çok daha iri olan avından büyük parçalar koparabilir. Piranadan başka bunu yapabilecek pek az balık vardır.

    En büyük pirana türü Brezilya’nın doğusunda yaşayan ve uzunluğu 60 santimetreyi bulabilen pirayadır (Pygocentrus piraya). Tanınmış bir akvaryum balığı olan kızıl pirana (Serrasalmus nattereri) ise yaklaşık 30 santimetreye kadar büyür.

    Piranaların son derece yırtıcı olduğu eskiden beri söylenip yazılmıştır. Gerçekten binlerce balıktan oluşan büyük sürüler halinde yaşayan piranaların suya giren ya da düşen sığır ve kapibara gibi iri hayvanlara saldırdıkları bilinmektedir. Ama çoğu pirana türü öbür balıklar ve suya düşen meyve, tohum gibi bitkisel maddelerle beslenir. Bazı bölgelerde insanlar piranaların bol bulunduğu suların
yakınlarına bile gitmek istemezlerken, bazı bölgelerde piranalarla ilgili hiçbir saldırı olayına rastlanmamıştır. Bu balıkların özellikle çok açken, üreme dönemlerinde ya da büyük sürüler halinde dolaşırken büyük hayvanlara saldırdıkları sanılmaktadır. Dişi piranalar yumurtalarını su bitkilerine yapıştırır, erkekleri de bunları yavrular gelişip çıkıncaya kadar korurlar.

Pirana Resimleri